Nederland - 6 februari 2018 - Beursblik
door REDACTIE BEURSBRINK

Veiligheidsgordels vast op Beursplein 5

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat dinsdag een scherp lagere opening tegemoet. Wall Street sloot maandagavond met een enorm verlies, terwijl de Aziatische beurzen vanochtend eveneens onderuit gaan. Futures op Wall Street kleuren ondertussen alweer donkerrood.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 3,8 procent. Maandag koerste de Amsterdamse hoofdgraadmeter al 1,3 procent lager naar 542,65 punten.

Op Wall Street sloot de Dow Jones index maandag 4,6 procent, of 1.175 punten, lager op 24.345,75 punten. De breder samengestelde S&P 500 index verloor 4,1 procent. In een extreem volatiel laatste handelsuur zakte de Dow Jones index door het ijs met een tussentijds verlies van bijna zes procent, waarna de index binnen enkele minuten weer procenten herstelde, om vervolgens weer weg te zakken. Futures op de Dow Jones index wijzen vanochtend alweer op een verlies bij de opening vanmiddag van 800 punten.

“De Dow Jones viel als een baksteen en handelaren kregen het gevoel dat niets de daling kon stoppen”, aldus marktanalist Naeem Aslam van Think Markets. De val en het daarop volgende herstel, die tekenen vertoonde van een flashcrash, was volgens Aslam het gevolg van algoritmische handel. “De toezichthouders zouden hier iets aan moeten doen”, meent de analist, die zag dat handelaren serieus bang waren voor een zogenoemde margin call.

“De eerste taak van de nieuwe Fed-voorzitter is niet om over de rente te praten, maar om uit te leggen wat de Fed van plan is om deze paniek[handel] aan banden te leggen”, meende Aslam, die vreest dat de daling door zal zetten “nu de beren bloed hebben geproefd”.

De scherpe dalingen werden vrijdag al ingezet na de bekendmaking van een sterk Amerikaans banenrapport, waardoor beleggers er van overtuigd raakten dat de rente in het lopende jaar meer dan drie keer kan worden verhoogd. Met name de forse loongroei was een sterke aanwijzing voor een versnelling van de inflatie. De rentevrees vertaalde zich vrijdag in een steil oplopende yield op tienjarige Treasuries naar 2,84 procent. Bij de start van het handelsjaar genereerde de staatsobligatie nog een rendement van 2,46 procent. Maandag daalde het rendement evenwel naar 2,68 procent.

In Azië daalde de Japanse Nikkei index vanochtend 4,7 procent. De beurzen in Hong Kong en Sydney gaven daarnaast respectievelijk 4,5 en 3,2 procent prijs.

Tegelijk met de dalende aandelenmarkten, steeg de dollar. De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,2377. Bij aanvang van de handelsdag in Europa maandag bewoog het muntpaar nog op 1,2457.

Als gevolg van de oplopende dollar, was er ook druk op de oliemarkt. De maart-future voor een vat ruwe olie sloot op de New York Mercantile Exchange 1,30 dollar, ofwel 2 procent, lager op 64,15 dollar. Vanochtend in de Aziatische handel daalde de future met een procent verder.

Op macro-economisch vlak kregen beleggers maandag overigens informatie te verwerken waaruit naar voren kwam dat de Amerikaanse economie op rolletjes loopt. De inkoopmanagersindex voor de dienstensector steeg volgens cijfers van het Institute for Supply Management van 56,0 in december naar maar liefst 59,9 in januari. Geraadpleegde economen mikten op 56,5 in januari.

Op basis van deze nieuwe data concludeerde econoom James Knightley van ING dat de Amerikaanse economie dit jaar vermoedelijk met 3 procent zal groeien. Cijfers van Markit wezen overigens wel op een groeivertraging voor de dienstensector.

Vandaag is de macro-economische agenda vrijwel leeg. In Amerika rapporteren General Motors, Walt Disney en Gilead Sciences kwartaalcijfers.

Vanochtend werd al bekend dat de Duitse fabrieksorders in december op maandbasis met 3,8 procent zijn gestegen, flink meer dan de stijging van 0,6 procent waarop werd gerekend.

Bedrijfsnieuws

De omzet van TomTom daalde in het afgelopen kwartaal op jaarbasis van 266 miljoen naar 220 miljoen euro, waarbij analisten vooraf mikten op 221 miljoen euro. De aangepaste winst, die voor de meeste analisten leidend is, ging van 11,3 miljoen naar 14,3 miljoen euro. Per aandeel was de winst 0,06 miljoen euro. De consensus rekende op 0,07 euro en vorig jaar in dezelfde periode verdiende TomTom 0,05 euro. TomTom rekent voor 2018 op een verdere omzetdaling en kondigde ook een fikse afschrijving op de goodwill van de consumententak aan.

FlowTraders zal aan de Europese kapitaaleisen CRR voldoen, zonder dat dit het dividendbeleid van de flitshandelaar zal raken. Dit maakte FlowTraders maandagavond bekend.

S&P Equity Research verhoogde het koersdoel voor ArcelorMittal van 27,00 naar 30,00 euro, maar handhaafde het Houden advies. Analisten van S&P verhoogden het koersdoel nadat de laatste kwartaalcijfers beter dan verwacht waren dankzij hogere staalprijzen, maar ook omdat er meer staal werd afgeleverd.

Curetis verwacht nog altijd op korte termijn goedkeuring te krijgen van de Amerikaanse Food and Drug Administration voor Unyvero System en LRT Cartridge. Het diagnosticabedrijf behaalde in 2017 een omzet van 1,2 miljoen euro, 0,1 miljoen euro minder dan in 2016. De verkoop van cartridges zat in de lift, maar voor systemen en diensten viel de omzet juist lager uit. Aan het einde van 2017 had Curetis een netto kaspositie van 16,6 miljoen euro

ASR Nederland rondde de overname van Generali Nederland af. Op 13 september 2017 kondigde ASR Nederland aan overeenstemming bereikt te hebben met Assicurazioni Generali om de Nederlandse activiteiten van de Italiaanse verzekeraar over te nemen.

Olga Zoutendijk wil niet in aanmerking komen voor een tweede termijn als commissaris bij ABN AMRO. Zoutendijk, momenteel president-commissaris, zal daardoor op 1 juli 2018 vertrekken.

Lavide overweegt om een procedure te starten tegen de verkoper en de voormalige bestuurder van Gastvrij Nederland.

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index sloot maandag 4,6 procent lager op 24.345,75 punten, de breder samengestelde S&P 500 index verloor 4,1 procent op 2.648,96 punten en techbeurs Nasdaq leverde 3,8 procent in op 6.967,53 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.