Nederland - 31 maart 2022 - Beursbrink
door STIJN

USA gaat mogelijks olie uit voorraden vrijgeven, olieprijzen dalen

Een opvallende daling van de olieprijzen vandaag. De Brent en WTI crude zijn 5 procent gedaald omwille van een uitspraak van Amerikaans president Joe Biden. Hij zei namelijk dat de Verenigde Staten van Amerika 180 miljoen olievaten uit hun voorraden op markt kan gooien om de olieprijzen af te koelen. En dat is nodig gezien de recente stijgingen.

Amerikaans president Joe Biden heeft een uitspraak gedaan die de olieprijzen donderdag deden dalen. Hij zei namelijk dat ze bereid zijn om 180 miljoen olievaten uit hun ‘strategic petroleum reserve’ (SPR) op de oliemarkt te brengen. Meer details worden laten meegedeeld, maar het plan zou zijn om enkele maanden lang 1 miljoen vaten per dag op de markt te brengen.

En dat zal noodzakelijk gezien de recente stijgingen van de olieprijzen. Door de oorlog in Oekraïne is de prijs voor een vat olie sterk gestegen. Dit zorgt ervoor dat de inflatie wereldwijd aan het stijgen is wat uiteraard nefast is voor de economie. Men vreest namelijk voor een recessie omdat de koopkracht daalt waardoor de economische groei in het gedrang komt.

Niet duurzaam

Volgens de grondstoffenanalisten van Goldman Sachs is dit een goede kortetermijnoplossing om de ‘demand destruction’ uit te stellen. Maar een duurzame oplossing is het niet vermits er structureel niets veranderd aan de aanbodzijde. Daarvoor zou er meer geproduceerd moeten worden.

This would remain, however, a release of oil inventories, not a persistent source of supply for coming years. Such a release would therefore not resolve the structural supply deficit, years in the making..

Lagere olieprijzen zouden de vraag naar energie in 2022 kunnen ondersteunen. Hierdoor zou de Amerikaanse productie van schaliegas en -olie kunnen verminderen. Deze week gaat het Internationale Energieagentschap samenzitten om de situatie te bekijken en evalueren. Ook de OPEC+ gaat het hoofd buigen over de kwestie later deze week.

Bronnen: Ellioth Smith – CNBC

Foto: Pxhere

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.