België - 10 februari 2017 - Aandelen
door DIETER P.

Umicore: Goed 2016 maar koers toch onderuit

Umicore (ticker: UMI) heeft er een goed 2016 opzitten. De inkomsten en recurrente EBIT uit voortgezette activiteiten namen toe met respectievelijk 3% en 7%. De sterke groei in Automotive Catalysts en Rechargeable Battery Materials wist de negatieve impact van lagere metaalprijzen op de diverse recyclageactiviteiten ruimschoots te compenseren.

Cijfers

Voor heel 2016 bedroeg de omzet 2.7 miljard EUR. Een stijging van 1%. De recurrente EBITDA bedroeg 527 miljoen EUR (+4%). De reccurente EBIT kwam uit op 351 miljoen EUR (+6%). Het rendement op gebruikt kapitaal steeg bijna met een volledige procentpunt tot 14.6% tegenover 13.7% vorig jaar. De recurrente nettowinst ging wel 5% lager tot 233 miljoen EUR. Goed voor recurrente nettowinst per aandeel van 2.14 EUR (-6%). De balans bleef alvast gezond met een schuldgraad van 13.8%.

Dividend

Op de jaarlijkse Algemene Vergadering van 25 april 2017 zal de Raad van Bestuur een bruto jaarlijks dividend van 1.30 EUR per aandeel voorstellen, een stijging van 8% ten opzichte van 2015. Daarvan werd reeds 0.60 EUR als interim-dividend in augustus 2016 uitgekeerd.

Koers

De koers van Umicore gaat ondanks de degelijke cijfers en een hoger dividend 6% lager. De markt is niet blij met het feit dat Umicore lagere winstmarges verwacht op bijkomende volumes die de Hoboken fabriek zal verwerken.

In de recyclageactiviteiten zou het opdrijven van de capaciteit in de fabriek in Hoboken moeten leiden tot meer verwerkte volumes in vergelijking met 2016. Zoals verwacht, zullen de bijkomende volumes waarschijnlijk iets minder gunstig zijn op het gebied van marges.

De correctie van de koers is niet verwonderlijk. Het aandeel steeg sinds januari van 2016 met bijna 60%.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws België

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit België

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.