Nederland - 18 augustus 2021 - Aandelen

TSMC is het meest waardevolle bedrijf van Azië

door SVEN VAN GASSE

’s Werelds grootste chipfabrikant Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) heeft de Chinese techgigant Tencent ingehaald en is het grootste bedrijf van Azië. TSMC stond lange tijd op de tweede plaats maar door de tech-crackdown van Peking daalde de marktwaarde van Tencent fors.

Het harde optreden van Peking tegen de Chinese technologiesector in de voorbije maanden, heeft de waarderingen van Chinese techreuzen als Tencent en Alibaba flink onderuitgehaald. De aandelen van chipfabrikanten kregen daarentegen een boost door het aanhoudende wereldwijde tekort aan halfgeleiders.

Hierdoor haalde TSMC, een belangrijke leverancier van Apple, Tencent in als meest waardevolle Aziatische bedrijf. Het bedrijf heeft nu een marktwaarde van meer dan $538 miljard. Tencent en Alibaba vervolledigen de top 3 met een marktwaarde van respectievelijk $536 miljard en $472 miljard.

Crackdown

Terwijl chipfabrikanten floreren, zitten de technologiereuzen in de hoek waar de klappen vallen. De marktwaarde van zowel Tencent als Alibaba kreeg op dinsdag opnieuw een opdoffer nadat de Chinese marktregulator ontwerpregels bekendmaakte om oneerlijke concurrentie op het internet een halt toe te roepen.

In deze laatste maatregelen heeft de China’s State Administration for Market Regulation benadrukt dat de toezichthouder de antitrust- en concurrentiewetgeving wil aanscherpen. Andere gebieden die door Peking onder de loep zijn genomen zijn financiële technologie en de onderwijs- en bijlessector.

Chinese technologieaandelen zijn de afgelopen maanden gekelderd omdat de onzekerheid in de sector blijft aanhouden. De Hang Seng Tech-index, die de grootste in Hong Kong genoteerde technologiebedrijven volgt, is sinds het begin van het jaar met meer dan 25% gedaald.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.