Nederland - 29 oktober 2018 - Aandelen

TomTom wijst de weg op groen Damrak

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn maandag na een chaotische handelsdag met winst gesloten. De AEX index steeg 0,4 procent tot 509,40 punten, terwijl de AMX een winst van 1,7 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,7 procent.

Het Damrak kende maandag een late start van de handel door een storing bij Euronext. Hierdoor gingen de Amsterdamse, Brusselse en Portugese beurzen bijna anderhalf uur later dan gepland open. Later werd de handel door een storing opnieuw enige tijd platgelegd. Ook de Duitse beurs had last van technische problemen.

De winsten volgden na een volatiele handelsweek vorige week, waarbij de AEX op weekbasis 3,4 procent inleverde. “De wereldwijde vlucht uit risicovolle beleggingen hield vorige week aan. Er waren scherpe koersdalingen op de aandelenmarkten en ook de rendementen op Amerikaans papier daalden behoorlijk”, aldus analisten van Ebury. “Dit alles doet het wereldwijde risicosentiment momenteel weinig goeds. De cijfers over de economie lijken de laatste tijd opeens zwakker te zijn geworden.

Deze week gaat volgens Ebury de aandacht met name uit naar de inflatie in de eurozone, het Amerikaans banenrapport en het nieuws rond het Italiaanse begrotingsconflict en de steeds groter wordende spreads tussen de Italiaanse schuldenlast en die van de rest van de eurozone.

In Europa stonden maandag geen macro-publicaties geagendeerd. Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat de persoonlijk inkomens en bestedingen van de gemiddelde Amerikaan in september zijn gestegen, hoewel minder sterk dan een maand eerder.

Olie noteerde maandag tot 0,6 procent lager.

De euro/dollar noteerde op 1,1383. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1394 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1402 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 18 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Signify met een winst van 7,9 procent. De lichtproducent liet volgens Berenberg afgelopen kwartaal een excellente winstontwikkeling zien. “Het bedrijf kan daardoor nog altijd zijn margedoelstelling voor 2018 halen”, aldus de analisten. In combinatie met de aandeleninkoop die plaatsvindt, meent Berenberg dat het aandeel Signify erg aantrekkelijk gewaardeerd is. Het staat dan ook op de kooplijst van de bank. Dit geldt echter niet meer bij Société Générale, merkte beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij op. De Franse bank haalde het aandeel juist van de kooplijst en hanteert nu een Houden advies.

ArcelorMittal zat tevens in de lift met een winst van 3,9 procent, terwijl Galapagos 3,5 procent won. Philips won 0,1 procent. Philips wil Frans van Houten herbenoemen als CEO en bestuurslid en Abhijit Bhattacharya als CFO.

Ahold Delhaize bungelde onderaan met een verlies van 1,1 procent.

In de Midkap was het TomTom dat op bijval van beleggers kon rekenen met een plus van 12,6 procent. Er wordt gewerkt aan een overnamebod op TomTom, zo schreef TMT Finance vrijdagavond op basis van bronnen, aldus een rapport van ING. Potentiële kopers die worden genoemd in het artikel zijn concurrent Here, Trimble en Apple. Een bod door Here zal volgens ING overigens weinig kans maken, met het oog op de mededinging.

Besi steeg 8,0 procent en Arcadis won 5,7 procent.

BAM won 3,0 procent. BAM Groep heeft dochteronderneming Galère in combinatie met Victor Buyck Steel Construction bij het Luxemburgse ministerie van Infrastructuur een opdracht zien binnenhalen voor de bouw van een brug in Ettelbrück. Voor BAM heeft de opdracht een waarde van 8 miljoen euro.

Flow Traders leverde 2,9 procent in. Takeaway.com verloor 1,1 procent.

Onder de kleinere fondsen was Kendrion met een winst van 6,4 procent een uitschieter. Ordina deed het ook goed en won 3,3 procent, terwijl Heijmans 3,6 procent steeg. KasBank daalde 0,5 procent. Wessanen verloor 1,7 procent.

In de lokale lijst viel Beter Bed op met een koersstijging van 10,7 procent. Vrijdag werd bekend dat het beddenbedrijf tegen 2020 jaarlijks circa 25 miljoen euro aan kosten wil besparen.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,5 procent hoger op 2.670,51 punten. De Dow Jones index steeg 0,3 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,5 procent in het rood.

Omdat de wintertijd in Amerika pas komend weekeinde ingaat, sluit Wall Street de komende dagen een uur eerder.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Reageer op dit artikel