Nederland - 23 juni 2021 - Beursbrink

Bedrijfsactiviteiten eurozone in stroomversnelling

door STIJN

De bedrijfsactiviteiten in de eurozone zijn deze maand het snelst gestegen van de afgelopen 15 jaar. De 19 verschillende economieën van de zone hebben de afgelopen weken maatregelen genomen om de strenge coronamaatregelen te versoepelen. Hierdoor keert de vrijheid stelselmatig terug en dat is duidelijk merkbaar aan de macro-economische gegevens.

Een ongeziene stroomversnelling in de bedrijfsactiviteiten, daar heeft de eurozone deze maand mee te maken. In de afgelopen 15 jaar is de stijging niet zo sterk geweest. Dat is het rechtstreekse gevolg van het versoepelen van een deel coronamaatregelen in de 19 Europese lidstaten.

Dankzij de goede vaccinatiecampagnes kunnen Europeanen het leven weer oppikken. De avondklok is zo goed als verdwenen, binnen activiteiten kunnen weer, mondmaskers zijn niet overal meer verplicht en noem maar op. Dit zorgt er uiteraard voor dat cafés, restaurants, bioscopen en degelijke de deuren opnieuw kunnen openen. En het toeristenseizoen kan volop beginnen.

Purchasing Managers’ Index

De samengestelde PMI van IHS Markit voor de eurozone, die kijkt naar de bedrijvigheid in zowel de productiesector als de dienstensector, kwam in juni uit op 59,2 punten tegen 57,1 punten in mei. Een stand boven de 50 betekent een toename van de economische activiteit.

Chris Williamson, hoofdeconoom bij IHS Markit, is zeer optimistisch over de evolutie. Hij merkt op dat het herstel een ‘all-round recovery’ is die plaatsvindt in allerlei sectoren.

The fastest growth we have had in business activity for 15 years, demand as measured by new orders also growing at the fastest rate in 15 years propelling that, and jobs growth accelerating nicely as well, so it’s an all-round recovery that’s gaining breath as well.

De Europese Centrale Bank schatte eerder deze maand dat de eurozone dit jaar met 4,6 procent en volgend jaar met 4,7 procent zou gaan groeien, een betere vooruitzicht op basis van haar prognose van maart. Economen en marktkenners zijn in ieder geval bijzonder positief.

Bronnen: CNBC

Foto: PxHere

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.