VIP ACTIE

Word een VIP!
dagen uren min sec
Europa - 8 januari 2021 - Aandelen

Tech zet AEX hoger

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs heeft vrijdag opnieuw de wind in de rug. De AEX steeg een procent naar 643,60 punten, aangejaagd door de koerswinsten van de techaandelen.

Wall Street sloot donderdagavond stevig in het groen en ook vanmiddag lijken de Amerikaanse beurzen weer hoger te gaan openen.

Inmiddels heeft president Donald Trump zijn nederlaag erkent en liet hij weten op 20 januari zonder problemen plaats te zullen maken voor Joe Biden.

Ook veroordeelde Trump nu de onlusten in Washington.”De VS is en moet altijd een natie van ‘law and order’ zijn”, aldus Trump, die de demonstranten die het Capitool binnendrongen veroordeelde. “Jullie vertegenwoordigen ons land niet en wie de wet heeft overtreden zal boeten”.

“Met Joe Biden aan het roer zal het hopelijk rustiger worden op politiek gebied. Beleggers richten zich nu vooral op de stimuleringsmaatregelen die we in de VS kunnen verwachten. Met een ‘blue wave’ van een Democratische president en Democratische meerderheden in het Huis van Afgevaardigden en de Senaat, zal het gemakkelijker zijn om stimuleringsplannen door het Congres te loodsen”, zei investment manager Simon Wiersma van ING.

Macro-economisch was het een relatief rustige ochtend. De Duitse industrie blijft in de lift, hoewel er wel aan kracht wordt ingeboet. De export van Duitsland blijft eveneens stijgen. In Frankrijk zag de industrie de productie echter wel krimpen.

De euro/dollar handelde op 1,2240. “De euro/dollar staat onder druk. De oplopende yields in de VS zetten de dollar hoger in aanloop naar de bekendmaking van het banenrapport vanmiddag”, aldus analist Ima Sammani van Monex Europe.

Om half drie wordt het banenrapport gepubliceerd. Het voorproefje afgelopen woensdag in de vorm van het rapport van loonstrookjesverwerker ADP stemt echter niet hoopvol, met een onverwachte banenkrimp.

“Analisten verwachten 50.000 nieuwe banen in de VS maar het zou ons niet verbazen als er een krimp uit zou rollen”, schreef Wiersma van ING in een vooruitblik.

Olie werd ruim een half procent duurder.

Stijgers

In de AEX ging tech aan de leiding. Prosus won 2,7 procent en sectorgenoten ASML en ASMI stegen 3,0 en 2,6 procent, geholpen door positieve berichtgeving uit Azië. TSCM behaalde meer omzet en Samsung rekent op een forse winststijging. En ook het Europese STMicroelectronics meldde een flinke omzetgroei.

Koploper was Just Eat Takeaway, mede dankzij een koopaanbeveling van Degroof Petercam. Degroof is te spreken over de progressie die met het overgenomen Just Eat wordt geboekt. Deels is dit te danken aan de coronacrisis, maar anderzijds ook aan de investeringen die werden gedaan. “En groei is de sleutel” voor marktplaatsen als Just Eat Takeaway, aldus analist Michael Roeg. Het aandeel won 3,1 procent.

ArcelorMittal was vrijdag de grootste daler met een verlies van 2,1 procent. Ook Aegon leverde 2 procent in, maar de afgelopen dagen deed de verzekeraar juist goede zaken na de rentestijging in de VS.

In de AMX ging Besi aan de leiding met een koerswinst van 3,3 procent. Voor dit jaar denkt Berenberg dat de effecten van de coronacrisis afnemen en het onderliggende herstel dat in 2020 inzette, een vervolg krijgt. “5G blijft vermoedelijk de belangrijkste aanjager” voor Besi, denkt Berenberg.

TKH won 2,0 procent na eveneens een positief rapport van Berenberg.

Arcadis en OCI verloren 1,9 en 1,3 procent.

Bij de Smallcaps ging Vivoryon nog eens 5,3 procent hoger. Sif won 3,6 procent. Acomo was de grootste daler met een verlies van 0,9 procent.

Het lokaal genoteerde Alumexx steeg 18 procent. Ease2pay werd 48 procent duurder op 4,90 euro. Een paar dagen terug noteerde het aandeel nog onder de 1 euro.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Korting op alle rapporten en ebooks

PAK DIE DEALS
E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.