Americas - 24 februari 2021 - Aandelen
door SVEN VAN GASSE

Stijgende rente doet beurzen beven

De Amerikaanse langetermijnrente is in de Verenigde Staten beginnen te stijgen en er wordt gevreesd dat de stijging doorzet. Een hogere rente kan nadelig worden voor de aandelenmarkten waardoor deze een stap terugnamen.

In de video van deze week bespreekt Raja, vanaf 1.30 minuten, de stijgende rente.

De stijgende rente kan gelinkt worden aan de stimulerende maatrelen van overheden en centrale banken. Het geld dat zij in de echte economie hebben gepompt is bij de consument uitgekomen die het vervolgens uitgeeft, waarna prijzen stijgen.

De stijgende prijzen noemen we ook wel inflatie. Inflatie is op zijn beurt de reden dat investeerders uit obligaties vluchten en als gevolg hiervan stijgt de rente. We legden dit mechanisme ook uit in de Week van BeursBrink 12. Maar het is logisch dat investeerders uit obligaties vluchten. Denk maar eens na: als je 1% rente per jaar krijgt, maar daartegenover staat 1,2% inflatie, dan zit je met een reëel rendement van -0,2%.

Beleggers gaan dus uit obligaties, als gevolg dalen de obligatieprijzen en dat zorgt dan voor een hogere rente.

Die stijgende rente kan dan weer nadelig zijn voor bedrijven en consumenten. Schuldlasten stijgen namelijk als gevolg en dat drukt dan weer winsten en uitgaven.

Gaat inflatie doorzetten?

Janet Yellen, Amerikaans minister van Financiën, verklaarde dat de stimuleringsmaatregelen zullen aangehouden worden. Hierdoor stijgt de bezorgdheid over een hoge inflatie in de toekomst.

Zo laat Morgan Stanley analist Jim Caron weten:

Het ding is dat we nu nog niet veel zien, als gevolg van de 600 dollar stimuleringscheck. Maar wat als we de 1.400 dollar stimuleringscheck krijgen?

De huidige stimuleringsmaatregelen hebben al voor significant betere economische cijfers gezorgd. Zo stegen de Amerikaanse retailuitgaven in januari met 5,3%, terwijl 1,2% werd verwacht.

De afgelopen 10 jaar is de Amerikaanse rente steeds blijven dalen. Hierdoor brachten spaarrekeningen en obligaties zo goed als niets op. Om hun spaargeld toch te laten renderen, vluchtten beleggers massaal naar de aandelenmarkten. Nu zou dat weleens kunnen gaan keren als de huidige trend doorzet.

Bron: CNBC

Foto: iStock

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Americas

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Americas

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.