Europa - 11 augustus 2020 - Aandelen

Stevige winst voor AEX

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs ziet dinsdag de zon schijnen. De AEX won richting het einde van de ochtendhandel maar liefst 2,0 procent op 568,20 punten.

Er was weinig richtinggevend nieuws voorradig. Wel was er om 11 uur de Duitse ZEW index, en die deed het flink beter dan voorzien. De verwachtingsindex steeg van 59,3 in juli naar 71,5 deze maand. Vooraf werd door economen gerekend op een daling tot 54,5 punten. In maart noteerde de index nog op een dieptepunt van 49,5 punten negatief.

Overigens daalde de index voor de huidige omstandigheden wel, van 80,9 negatief naar 81,3 negatief.

Toch waarschuwde het ZEW-instituut dat de “nog altijd erg lage winstverwachtingen voor de banken en verzekeraars voor de komende zes maanden reden tot zorg geven”, aldus Achim Wambach van ZEW.

Beleggers lijken er vertrouwen in te hebben dat er op korte termijn een vers coronasteunpakket in de VS wordt gepresenteerd.

“De fiscale stimulering in de VS is al enorm. Naar verwachting zal het begrotingstekort dit jaar oplopen tot ruim 20 procent van het bruto binnenlands product, terwijl we voor de coronacrisis het tekort van ruim 4 procent al veel vonden”, aldus senior beleggingsstrateeg Joost van Leenders van Kempen.

Verder ogen de coronacijfers in sommige landen voorzichtig optimistisch.

De euro/dollar handelde op 1,1779. Olie werd circa een procent duurder. De olieprijzen stegen maandag al zo’n anderhalf procent, “nadat de Saoedische oliereus Saudi Aramco bij de publicatie van zijn cijfers aangaf, dat het de vraag naar olie dit jaar ziet aantrekken”, aldus Bob Homan, hoofd ING Investment Office.

Stijgers en dalers

In de AEX gingen alle aandelen hoger. Koploper was Unibail-Rodamco-Westfield met een koerswinst van 6,4 procent. Andere aandelen die de wind in de rug hadden waren de financials Aegon en ABN AMRO, terwijl ook indexzwaargewicht Royal Dutch Shell meer dan 4 procent steeg.

Adyen was met een koerswinst van 0,6 procent het slechtst presterende fonds.

In de AMX ging Fugro aan de leiding met een koerswinst van 7,0 procent. ABN AMRO heeft het aandeel vandaag van de verkooplijst gehaald, omdat de kostenbesparingen het beter doen dan verwacht en de vraag naar olie zich eveneens beter dan verwacht herstelt. Verder won OCI 3,9 procent en Signify 3,3 procent.

GrandVision daalde een bescheiden 0,4 procent. De overname door EssilorLuxottica lijkt een steeds moeizamer proces te worden. TKH daalde 2,8 procent na het afgeven van halfjaarcijfers. Die cijfers waren een stuk beter dan verwacht, maar de afgegeven outlook voor 2020 stelde wel teleur.

Bij de smallcaps won Vivoryon maar liefst 16,5 procent, terwijl Vastned 5,9 procent steeg na een koersdoelverhoging door Berenberg. Sectorgenoot Wereldhave steeg 6,2 procent.

Alfen was de grootste daler met een verlies van 1,4 procent.

In de lokale lijst viel de koerswinst van 25 procent voor centenfonds Kardan op.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.