Nederland - 1 december 2020 - China

“Spierballengerol van VS en China is verontrustend”

door SVEN VAN GASSE

De Verenigde Staten en China zijn nooit echt beste vrienden geweest. De laatste tijd lopen de spanningen echter steeds hoger op, waardoor de landen in een machtsstrijd zijn beland. Volgens energie-expert Dan Yergin is het zorgwekkend dat ze geen inspanningen doen om de relatie te verbeteren en samen te werken.

In een recent rapport van Reuters haalden verschillende bronnen aan dat Amerikaans president Donald Trump CNOOC, de nationale zeeolie- en gasproducent van China, wil opnemen in een zwarte lijst.

Yergin zei dat deze stap het begin kan zijn van een ontkoppeling tussen de twee grootste economieën van de wereld. Volgens Yergin is dit een verontrustende situatie. We kunnen zo terechtkomen in een omgeving waarin betrokkenheid en samenwerking plaats zullen maken voor machtsconcurrentie en strategische rivaliteit.

Het laten wederkeren van stabiliteit in de relatie tussen de Verenigde Staten en China zal volgens Yergin de grootste geopolitieke uitdaging zijn die Joe Biden onder ogen zal moeten zien.

Dan Yergin stelt:

De spanningen kunnen zich verspreiden over heel de wereld. Zowel Peking als Washington zullen toegevingen moeten doen om dit probleem op te lossen.

Vooruitzichten olievraag

Yergin sprak met CNBC ook over de vooruitzichten in de vraag naar olie. De OPEC+ overweegt namelijk om de productiebeperkingen met enkele maanden te verlengen.

Hoewel de Covid-19 vaccins steeds dichterbij komen, zou het virus nog voor een tijdje een impact kunnen hebben op de wereldwijde vraag naar olie.

De olieprijzen anticiperen echter op een snel herstel van de vraag. Voordat het aantal besmettingen in de Verenigde Staten weer begon te stijgen, was de vraag naar olie in het land weer aan het toenemen. Ook in China en India was dit het geval.

Yergin besluit:

Hoewel de wereld enorm veranderd is, verwacht ik een volledig herstel in de vraag naar olie ergens in 2022 of 2023.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.