Nederland - 10 maart 2023 - Artificiële Intelligentie
door SVEN VAN GASSE

Short-squeeze in de maak bij C3.ai?

2023 lijkt het jaar van dé doorbraak van artificiële intelligentie (AI) te worden. Aandelen in de sector zoals C3.ai kenden hierdoor reeds een forse stijging. Er zijn ook beleggers die de populariteit van AI als een tijdelijke hype zien en gokken op een daling van deze aandelen. Dit zou een mogelijke short-squeeze kunnen veroorzaken.

C3.ai, één van de bekendste AI-aandelen, noteert voor dit jaar aan een stijging van meer dan 135%. Vorige week kende het aandeel nog een stijging van 17% nadat het positieve resultaten rapporteerde voor het meest recente kwartaal.

Wat is een short-squeeze?

Door de stijging zijn er echter ook steeds meer beleggers die denken dat de prijs van het aandeel te hoog oploopt. Zij gokken op een daling van het aandeel door te shorten. De short intrest op het aandeel van C3.ai is de afgelopen weken immers fors gestegen. Indien de stijging zich echter nog doorzet, zou dit potentieel kunnen bieden voor een short-squeeze.

970x250
Een short-squeeze start wanneer een zwaar geshort aandeel sterk stijgt. Als een aandeel stijgt, zullen de shorters de aandelen aan een hogere prijs moeten terugkopen, om hun verliezen te beperken. Het terugkopen van deze aandelen aan de hogere prijs, stuwt het aandeel echter nog hoger. Wanneer steeds meer shorters hun verliezen willen beperken, blijft de prijs oplopen.

Het beste voorbeeld van een short-squeeze vond plaats in januari 2021, tijdens de bekende “meme-stock mania”. GameStop was een zo goed als failliet gamebedrijf waardoor grote hedge funds het aandeel shortten en gokten op een faillissement. Kleine beleggers schaarden zich echter achter GameStop en kochten massaal het aandeel. Het aandeel begon te stijgen en hedge funds moesten de aandelen duur terugkopen, wat de prijs verder opdreef.

Short interest stijgt

Afgelopen week rapporteerde C3.ai resultaten die de verwachtingen van Wall Street fors overtroffen. De omzet bedroeg $66,7 miljoen terwijl analisten $64,2 miljoen verwachtten. Ook het verlies per aandeel was met 5 cent fors kleiner dan de verwachtte 22 cent. Verschillende analisten verhoogde hierdoor hun koersdoelen.

Tegelijkertijd groeit de short interest in C3.ai aandelen. Short interest geeft aan hoeveel aandelen van een bedrijf momenteel short zijn verkocht en nog niet zijn gedekt. Op 15 februari waren er in totaal 22,15 miljoen AI-aandelen geshort, een groei van 180% ten opzichte van 31 januari van dit jaar.

Short-squeeze op komst?

Volgens marktgegevens wordt momenteel een kwart (25,6%) van de aandelen van het bedrijf short verkocht. Dat plaatst het AI-aandeel voor een grote potentiële short-squeeze die het aandeel in de komende dagen en weken nog hoger zou kunnen duwen. C3.ai is een trending topic geworden op message boards en chatrooms die populair zijn bij particuliere beleggers.

Door de forse stijging van de afgelopen maanden, verwachten veel grote beleggers op Wall Street dat het aandeel rijp is voor een correctie. Kleine beleggers zijn het hier echter niet mee eens en scharen zich, net zoals bij GameStop, en masse achter C3.ai.

Bron: Investor Place
Foto: iStockDit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.