Europa - 16 september 2019 - Beursbrink

Shell voorkomt afstraffing AEX

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs lijdt maandagochtend een verlies van ruim een half procent op 573,71 punten, nadat de olieprijs omhoog schoot na een aanval met drones op de olievelden in Saoedi-Arabië.

Van deze veel hogere olieprijs zal Royal Dutch Shell profiteren, denken beleggers, en dat zorgt dat de zwaargewicht in de Amsterdamse hoofdgraadmeter procenten hoger staat.

“Hoewel de aanslagen een nieuwe tegenwind betekenen voor een wereldeconomie die al wordt geplaagd door verslechterende productieactiviteit en verhoogde handelsspanningen, geloven wij niet dat deze korte verstoring van de olieproductie een wereldwijde recessie zal veroorzaken”, stelde hoofdeconoom Mark Haefele van UBS Global Wealth Management.

Olie steeg maandag bijna acht procent. Een future op een vat West Texas Intermediate werd 7,6 procent duurder op 59,01 dollar.

Het zal volgens de Chinese premier Li Keqiang “zeer moeilijk” worden voor China om zijn economie jaarlijks met 6 procent of meer te laten groeien in het huidige economische klimaat. Dit meldde persbureau Reuters. Cijfers vanochtend uit China leken de woorden van Li te onderstrepen. Zowel de productiegroei in de industrie aldus de stijging van de detailhandelsverkopen vertraagde in augustus.

Toch kan die Chinese tegenwind wel eens positief worden opgepakt, aldus marktanalist Stefan Koopman van Rabobank, omdat dit reden zou kunnen zijn voor meer economische stimulering door Beijing.

De euro/dollar handelde maandag op 1,1062.

Stijgers en dalers

Sterkhouder in de AEX was Shell met een koerswinst van 2,9 procent. KPN won een half procent en verder was het rood dat de hoofdindex domineerde. ArcelorMittal en Wolters Kluwer tekenden voor de grootste dalingen met verliezen van 2,5 en 2,8 procent.

In de AMX waren het de oliedienstverleners Fugro en SBM Offshore die met 2,5 en 2,4 procent aan de leiding gingen. Altice Europe steeg 1,0 procent na een succesvolle herfinancieringsoperatie.

Air France-KLM daalde daarentegen 4,4 procent. Volgens analisten van Bernstein is de Frans-Nederlandse maatschappij het meest gevoelig voor een hogere olieprijs, van de grote luchtvaarders. Consolidated Airlines Group en Deutsche Lufthansa hebben zich volgens de bank veel beter ingedekt.

In de AScX ging Alfen 1,6 procent hoger, maar daalde B&S 2,7 procent.

Beursnieuweling Prosus kreeg van Jefferies een Underperform advies met een koersdoel van 61,00 euro. De analisten van Jefferies denken dat de korting die het aandeel biedt op de onderliggende waarde van de investeringen weer zal toenemen. Het aandeel daalde 1,1 procent naar 73,11 euro.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

Reageer op dit artikel