Positief nieuws voor Royal Dutch Shell. Aandeelhouders keurden de energietransitie strategie goed tijdens de jaarlijkse algemene vergadering. Slechts een klein deel van de aandeelhouders was absoluut tegen het plan. Maar met 88,74 procent van de aandeelhouders die voorstander zijn, kan Shell zonder tegenstand hun plan verderzetten.
Nooit eerder heeft een energiebedrijf zijn aandeelhouders om goedkeuring gevraagd voor een energietransitie strategie. Royal Dutch Shell vroeg aan zijn aandeelhouders ‘goedkeuring’ tijdens hun jaarlijkse algemene vergadering. 11 procent van de aandeelhouders was tegen, bijna 89 procent van was pro. Dit geeft Shell een aandeelhoudersmandaat om hun strategie door te drukken.
Shell is namelijk van plan om tegen 2050 CO2-neutraal te zijn. Hoe ze dit zullen doen, is voorlopig nog onduidelijk. Experten vermoeden dat Shell zijn grote berg cash zal aanwenden om groene energiebedrijven op te kopen en/of samenwerkingen aan te gaan met andere energiebedrijven.
Tijdens de online annual general meeting (AGM) werden er nog 19 andere voorstellen gedaan, hierin volgden 99 procent van de aandeelhouders het advies van het management.
Aandeelhouders verwierpen een tweede klimaatresolutie van de activistische investeerder Follow This met 69,53 procent. De Nederlandse groep bracht de motie naar voren en vroeg investeerders om met hen te stemmen om Shell te dwingen veel ambitieuzer te zijn met hun klimaatbeleid.
Mark van Baal, oprichter van Follow This, had voorafgaand aan de stemming gezegd dat hij er vertrouwen in had dat een groter deel van de aandeelhouders hun voorstel op de AGM van Shell zou steunen. Zijn voorspelling blijkt nu te kloppen, met meer dan 30 procent van de investeerders die hun motie wel steunen, een duidelijke verbetering ten opzichte van 14,4 procent vorig jaar.
This year for the first time, Shell put forward its own climate plan for a vote — and yet again, shareholders are sending a strong signal that Shell will have to set new targets. Shell’s policy falls short of what is needed to protect investors from devastating climate change.
De energietransitie strategie van Shell, die eerder dit jaar werd gepubliceerd, is bijzonder ambitieus voor een oliebedrijf. Het doel is om de netto CO2-uitstoot tegen 2023 met 6 procent tot 8 procent te verminderen in vergelijking met het niveau van 2016. De doelstelling verhoogt telkens naar 20 procent in 2030, 45 procent in 2035 en 100 procent in 2050.
Bronnen: CNBC
Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.