Europa - 11 maart 2020 - Aandelen

Shell biedt mooi instapmoment

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) Het risico van een dividendverlaging door Royal Dutch Shell is klein. Dit meent analist Jos Versteeg van InsingerGilissen.

Een olieprijs die ruim langer dan een jaar onder 50 dollar per vat ligt, kan het dividend van Shell in gevaar brengen, maar dat risico is beperkt, omdat dit ook Rusland en Saoedi-Arabië te veel geld zal kosten, aldus Versteeg.

De analist verwacht daarom dat het dividend van Shell veilig is.

Versteeg is positief over het aandeel Shell en denkt dat het een goed instapmoment is, omdat veel beleggers nu twijfelen over de houdbaarheid van het dividend, dat bij de huidige koersen een hoog rendement van circa 10 procent biedt.

Kaspositie

Shell kan de investeringen sterk verlagen naar ongeveer 20 miljard dollar en zal waarschijnlijk nog wat velden verkopen, verwacht de analist. Dan zou de kasstroom dit jaar neutraal kunnen uitkomen en biedt de kaspositie van 18 miljard dollar ruimte om het dividend van circa 15 miljard dollar in contanten uit te keren. Wel kan Shell er ook voor kiezen om het dividend voor een deel in aandelen uit te keren.

Prijsoorlog

Versteeg stelt dat in de afgelopen vijftien jaar de olieprijs slechts korte periodes onder 50 dollar per vat heeft gelegen. De Russische begroting is gebaseerd op een olieprijs van iets meer dan 40 dollar per vat, die van Saoedi-Arabië op ruim 80 dollar per vat. De twee landen hebben echter flinke reserves en kunnen volgens de analist theoretisch geruime tijd leven met een olieprijs van 35 à 40 dollar per vat.

Maar door de lage prijs valt een aanzienlijk deel van de olieproductie van andere landen weg, waardoor de prijs vanzelf weer zal gaan stijgen.

Versteeg vermoedt dat Rusland en Saoedi-Arabië eerder tot bezinning komen. “Het voordeel van aanzienlijk hogere prijzen met slechts een geringe productieverlaging is domweg te verleidelijk om te laten liggen.”

InsingerGilissen heeft een koopadvies met een koersdoel van 28,00 euro voor Shell. Het aandeel stond woensdag 1,4 procent lager op 15,59 euro.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.