Nederland - 14 februari 2022 - Beursbrink

Russische spanningen en inflatie duwen chipaandelen lager

door STIJN

Aandelen van chipfabrikanten hebben, net zoals de meerderheid van de aandelen, last van het negatieve beurssentiment. De torenhoge inflatie en de verhoogde spanningen tussen Rusland en Oekraïne zorgen voor nervositeit op de aandelenmarkten. De daling valt vooral op bij aandelen van chipmakers vermits deze een sterke stijging kenden door het chiptekort.

Beleggers en investeerders kiezen ervoor om risicovolle ‘assets’ wat te vermijden gezien de hoge inflatie en de spanningen tussen Rusland en Oekraïne. Het valt zeer hard op bij chipaandelen. Deze zijn namelijk de afgelopen maanden sterk gestegen omwille van de grote vraag naar chips en het aanbodtekort. Sinds november is het sentiment echter gekeerd.

De ‘risk appetite’ is sterk afgenomen omdat beleggers en investeerders geen richting meer hebben waardoor de volatiliteit sterk is toegenomen. Als aandelen stijgen, stijgen ze hard en als ze dalen, gaat het nog harder naar beneden. Vrijdag was zo een bloedrode dag. Het aandeel van chipmaker AMD kelderde met 10 procent ondanks ze een sterk jaarrapport wisten te publiceren.

Onzekerheid

Ook Nvidia, Qualcomm en Intel hadden geen goede dag vrijdag. Zelfs de VanEck Semiconductor ETF ging vrijdag met 5 procent onderuit. Er zijn steeds meer aanleidingen dat een Russische inval realiteit kan worden op zeer korte termijn. Hoewel er ook geruchten de ronde doen dat er blufpoker wordt gespeeld op het allerhoogste niveau. Deze onzekerheid doet beleggers hard twijfelen.

En dan is er ook nog de torenhoge inflatie en het monetaire beleid van de Federal Reserve. Omdat de inflatie maar blijft stijgen, wordt de kans steeds groter dat de Federal Reserve harder zal optreden. Dat zou kunnen betekenen dat ze de rentes meer dan vier keer zullen verhogen en zelfs zullen starten met een verhoging van 50 basispunten in maart i.p.v. 25 basispunten.

Bronnen: Kif Leswing – CNBC

Foto: Marco Verch ProFlickrCC BY 4.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.