Nederland - 25 februari 2022 - crypto

“Rusland kan sancties omzeilen met behulp van crypto”

door SVEN VAN GASSE

De Amerikaanse regering en de Europese Unie hebben reeds verregaande sancties aangekondigd om Rusland financieel te raken. Toch zou het land en de getroffen elite deze sancties kunnen ontwijken met behulp van cryptocurrencies, zo meldt Bloomberg.

In een aankondiging verklaarde president Biden dat de Verenigde Staten en zijn bondgenoten sancties zullen opleggen die verwoestende gevolgen zal hebben voor Rusland. De Amerikaanse president kondigde aan dat het land zijn financiële systeem zal afsnijden van de grootste bank van Rusland, Sberbank, en verdere sancties zal opleggen aan verschillende andere Russische banken.

De situatie in Oekraïne is nog steeds in ontwikkeling, maar de financiële impact heeft de crypto- en aandelenmarkten reeds bereikt. Bitcoin daalde op 24 februari, de dag dat Rusland Oekraïne binnenviel, tot $34 000. Sindsdien heeft de munt zich echter weer hersteld en noteert op het moment van schrijven aan meer dan $39 000.

SWIFT

In een gesprek met journalisten kondigde president Biden echter aan dat de economische maatregelen zich niet zouden uitstrekken tot het afsluiten van Rusland van het SWIFT-netwerk. Dit is het betalingssysteem dat door het overgrote deel van landen wordt gebruikt voor internationale betalingen.

Door deze optie voor de Russen open te laten, worden ook crypto-transfers niet geblokkeerd. Hierdoor zou de impact van de opgelegde sancties naar verluidt veel minder erg zijn dan aanvankelijk werd gedacht. Volgens een rapport van Bloomberg zouden Russische miljardairs mogelijk een deel of alle sancties kunnen omzeilen door crypto te gebruiken om goederen en diensten te kopen of investeringen te doen.

Personen in Iran konden in 2019 immers crypto-donnaties vragen, terwijl ze onder Amerikaanse sancties vielen. Hiernaast stelde Nicolas Maduro, de president van Venezuela en een bondgenoot van Poetin, in 2020 een wetsvoorstel voor met als doel crypto te gebruiken om verschillende sancties te omzeilen die aan het land zijn opgelegd.

Bron: Cointelegraph
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.