Nederland - 24 mei 2021 - Aandelen

Robert Shiller: “Huizen, aandelen en crypto zijn allemaal te duur”

door SVEN VAN GASSE

Nobelprijswinnaar Robert Shiller vreest dat er een zeepbel aan het vormen is in sommige delen van de markt. Hij is bezorgd over de huizen-, aandelen- en cryptomarkt waar hij een “Wild West”-mentaliteit bij beleggers ziet.

Hoewel de recordrun in aandelen en crypto’s de afgelopen weken een pauze heeft ingelast, maakt Shiller zich nog steeds zorgen. Hij is vooral ongerust over de laatste hausse in de huizenmarkt.

Volgens Shiller zijn de huizenprijzen in reële termen nog nooit zo hoog geweest. Shiller baseert zich hiervoor op gegevens van de afgelopen 100 jaar. Hoewel het huidige accomoderende beleid van centrale banken ongezien is, is dit volgens Shiller niet de enige reden. De econoom denkt dat er iets met de sociologie van de markten aan de hand is.

De huidige ontwikkeling van de huizenprijzen doet Shiller ook denken aan het jaar 2003, twee jaar voordat een daling van de prijzen begon. Hij merkt op dat de dip geleidelijk verliep en uiteindelijk ineenstortte tijdens de financiële crisis van 2008.

Aandelen en crypto

Shiller, een expert in hoe onze emoties financiële beslissingen sturen en auteur van “Narrative Economics: How Stories Go Viral and Drive Major Economic Events”, ziet ook massapsychologie een grote rol spelen in de epische opleving van de aandelenmarkt.

Sinds het dieptepunt van maart 2020 zijn de S&P 500 en de Dow met bijna 90% gestegen, terwijl de Nasdaq aan een winst van meer dan 100% noteert. Shiller, die aandelen aan het begin van het jaar als duur beschouwde, waarschuwt dat de angst voor inflatie een negatieve druk zal uitoefenen op de aandelenmarkt.

Ook houdt Shiller de cryptomarkt sterk in de gaten. Hij benadrukt dat hoewel de technologie enorm indrukwekkend is, de cryptomarkt zeer psychologisch is. De waarde van een cryptomunt heeft meer te maken met onze narratieven in plaats van de realiteit.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.