Nederland - 27 september 2022 - Aandelen
door SVEN VAN GASSE

Retail beleggers waren nooit zo negatief op de beurs sinds 2008

Het sentiment op de aandelenmarkten ligt reeds enkele maanden onder het vriespunt. Uit het AAII Investor Sentiment Survey blijkt dat retail beleggers nooit zo pessimistisch gestemd waren sinds 2008, middenin de Great Recession.

De AAII Sentiment Survey meet het percentage individuele beleggers die bullish, bearish en neutraal zijn over de aandelenmarkt op korte termijn. De beleggers worden wekelijks gepeild via de AAII-website.

Uit het onderzoek blijkt dat meer dan 60% van de respondenten wanhopig gestemd waren in de enquête. Zoals de grafiek aangeeft, is deze situatie in 35 jaar slechts 4 keer voorgevallen.

Het goede nieuws is echter wel dat deze situatie de vorige keren een bodem aangaf. De rendementen na 1 jaar bedroegen respectievelijk 22.4%, 31.5%, 7.4% en 56,9%.

ETF-uitstroom toont een ander beeld

De sentimentenonderzoeken zijn allemaal negatief. De feitelijke stromen tonen echter een heel ander beeld, zoals de onderstaande grafiek van Fidelity illustreert.

De instromen zijn inderdaad negatief en liggen een stuk lager dan enkele maanden geleden. Toch zijn deze niet te vergelijken met de periode aan de start van de Covid-19 pandemie. De outflows bedroegen toen meer dan $100 miljard, terwijl deze nu slechts $40 miljard zijn.

Deze situatie lijkt in overeenstemming te liggen met het gebrek aan volatiliteit in de markt zoals blijkt uit een relatief rustige VIX.

Bron: Twitter
Foto: iStockDit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.