Nederland - 8 december 2021 - Aandelen

Ray Dalio verwacht nieuwe economische ramp

door SVEN VAN GASSE

Wanneer Ray Dalio spreekt, wordt er geluisterd. Eerst voorspelde Dalio de financiële crisis van 2008. Daarna voorzag hij een jarenlange financiële druk op de Amerikaanse economie als gevolg van de Covid-pandemie. Nu waarschuwt de 72-jarige investeerder en miljardair voor een nieuwe economische catastrofe.

Volgens Dalio zal de grote boosdoener van een economische ramp het conflict tussen de Verenigde Staten en China zijn. In zijn nieuwste boek “Principles for Dealing with the Changing World Order” schreef Dalio dat Amerikaanse pogingen om China en zijn cultuur “Amerikaanser” te maken uiteindelijk averechts zouden kunnen werken.

Dit zou de handelsoorlog tussen de 2 landen kunnen verhevigen. Deze handelsoorlog is in 2018 gestart door de regering-Trump. Dit heeft Amerikaanse bedrijven ertoe gebracht de lonen te verlagen, de winstmarges te verkleinen en de consumentenprijzen te verhogen.

Uit een studie van Moody’s Analytics blijkt dat de handelsoorlog de Amerikanen in het eerste jaar al minstens 300 000 jobs heeft gekost. Een studie van de Federal Reserve Bank of New York toonde dan weer dan dat de handelsoorlog $1,7 biljoen aan Amerikaanse bedrijven had gekost.

Dalio stelt:

I think we are at risk of a war with China.

Diversificatie

Volgens Dalio is het in onzekere tijden zeer belangrijk om voldoende diversificatie te brengen in je investeringsportefeuille.

Cash is geen goede belegging omdat de inflatie in de Verenigde Staten op het hoogste punt in 31 jaar staat. Toch kan cash niet ontbreken om levensmiddelen te kunnen kopen of om schulden op korte termijn af te betalen.

In plaats van volledig in cash te gaan, raadt Dalio inflatie-indexobligaties aan. Dit zijn obligaties waarvan het rendement gekoppeld is aan de inflatie. Hij verkiest deze obligaties omdat de traditionele obligaties een zeer laag rendement hebben. Hiernaast is Dalio ook voorstander om een deel van de portefeuille te beleggen in fysieke activa zoals goud.

Ondanks het feit dat Dalio jarenlange forse kritiek leverde op cryptocurrencies is hij van mening dat deze wel degelijk een plaats hebben in een gediversifieerde portefeuille. Dalio zelf heeft in mei reeds verklaard dat hij een kleine hoeveelheid bitcoin bezit, met het oog op diversificatie.

Bron: CNBC
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.