Nederland - 9 april 2018 - Beursblik
door REDACTIE BEURSBRINK

PostNL uitblinker op vrijwel vlak Damrak

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is maandag met een fractionele winst aan de nieuwe handelsweek begonnen. De AEX sloot 0,1 procent hoger op 539,90 punten.

“Unilever, daar zit de schade met name”, concludeerde vermogensbeheerder Stan Westerterp van JNVB.

Al met al was het volgens Westerterp een rustige dag. Na het stevige verlies afgelopen vrijdag op Wall Street had de vermogensbeheerder gerekend op “een tikje” vanochtend, maar dat viel mee.

De zorgen namen af, nadat ambtenaren van de Amerikaanse president Donald Trump zondag hun toon matigden en opmerkten dat Washington voorlopig niet van plan is Beijing te straffen en dat er voldoende tijd is om een deal te sluiten en een pas op de plaats te maken. Trump zei zondag zelf van mening te zijn dat de Verenigde Staten en China tot een akkoord kunnen komen, zonder dat het tot een handelsoorlog hoeft te komen. De Amerikaanse president voegde op zijn Twitter toe dat hij en zijn Chinese evenknie Xi Jinping altijd vrienden zullen blijven

Macro-economisch was het een rustig dagje. De Nederlandse industriële productie steeg in februari met 4,2 procent op jaarbasis. In januari was nog sprake van een toename van 7,1 procent, maar toen ging het ook om de grootste stijging in bijna zeven jaar tijd.

Ook kregen beleggers vanochtend inzicht in Duitse export- en importcijfers. De uitvoer nam in februari met 2,4 procent toe tot 104,7 miljard euro ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. De import steeg met 4,7 procent tot 86,3 miljard euro.

Econoom Carsten Brzeski van ING concludeerde dat het de zwakste jaarstart voor de Duitse industrie was sinds 2009. Maar hoewel de risico’s zijn toegenomen, “ogen de korte termijn vooruitzichten nog altijd goed”.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,2321. Vrijdagavond bij het slot van Wall Street was dit nog 1,2285.

Bij de cijfers over 2017 voorspelde de Europese Centrale Bank dat de economische groei in 2018 krachtig blijft en dat de inflatie op de middellange termijn in de richting van de gewenste krap 2 procent zal bewegen. Op korte termijn zijn er echter onzekerheden. “Om ervoor te zorgen dat de inflatie naar onze doelstelling terugkeert, blijft het derhalve noodzakelijk een geduldig, standvastig en prudent monetair beleid te voeren”, zo concludeerde voorzitter Mario Draghi.

Afgelopen week kocht de ECB voor 8,5 miljard euro aan obligaties op.

De olieprijzen stegen maandag ruim twee procent.

Stijgers en dalers

In de AEX ging Vopak aan de leiding met een dagwinst van 3,4 procent op 41,15 euro. Volgens handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten verhoogde Kempen het koersdoel voor het aandeel van 33,00 naar 34,70 euro en ging het koersdoel van ABN AMRO zelfs van 45,00 naar 51,00 euro. Maar waar ABN AMRO een koopadvies heeft, besloot Kempen vast te houden aan zijn verkoopadvies.

ASR en KPN stegen elk 1,3 procent.

Philips Lighting boeke een koerswinst van 1,1 procent , ondanks dat Jefferies vandaag het Underperfom advies op het aandeel herhaalde. Volgens de analisten was 2017 het piekjaar voor de winstontwikkeling van Philips Lighting. Het herstel van de professionele markt in de tweede helft van afgelopen jaar is volgens Jefferies vermoedelijk slechts van korte duur.

Tegenover deze verliezen stonden Aalberts Industries en indexzwaargewicht Unilever met verliezen van respectievelijk 0,7 en 1,4 procent.

In de Midcap waren de ogen vooral gericht op PostNL, dat 7,9 procent won. De kans op een consolidatie in de Nederlandse postmarkt is weer iets toegenomen, na uitspraken van postbezorger Sandd. Dit stelden analisten van Jefferies maandag in een rapport. De zakenbank hanteert een koersdoel van 4,00 euro, maar bij een consolidatie ziet Jefferies een koers van 6,00 euro als een mogelijkheid.

UBS verlaagde juist het koersdoel voor PostNL van 3,75 naar 3,00 euro. Volgens de analisten van de Zwitserse bank is de Nederlandse briefpostmarkt op dit moment de moeilijkste markt van Europa, met een bovengemiddelde volumedaling, terwijl de concurrentie in combinatie met regelgeving zorgen voor een hoger dan aanvankelijk verwachte omzetdruk

Verder steeg Air France-KLM 1,5 procent. Dinsdag denkt de luchtvaartmaatschappij dat door stakingen circa een kwart van de vluchten niet door kan gaan.

SBM Offshore en WDP waren maandag de grootste dalers in de AMX met verliezen van 1,4 en 1,5 procent.

Onder de kleinere aandelen ging Fagron vier procent hoger en Van Lanschot dikte 3,2 procent aan. Nedap was met een verlies van 3,7 procent de sterkste daler. Het aandeel noteerde echter ex-dividend.

Het lokaal genoteerde Alumexx verloor 5,3 procent. Easy2Pay, dat later deze week de beurs opent met een gongslag, steeg daarentegen meer dan tien procent.

Tussenstanden Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten ging Wall Street gemiddeld een procent hoger.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.