Nederland - 29 december 2020 - Commodities

Positieve vooruitzichten voor zilver in 2021

door SVEN VAN GASSE

De zilvermarkt trok dit jaar veel aandacht van particuliere beleggers. Volgens een enquête van Kitco News is deze groep ook positief over de vooruitzichten van 2021. Beleggers zien het grijze metaal als de topperformer in 2021 in de sector van edelmetalen.

De positieve vooruitzichten komen na de historische rally die zilver dit jaar heeft neergezet. In het voorjaar daalde zilverprijs nog tot $12 door de paniek die op de financiële markten heerste door de Covid-19 pandemie. Sindsdien is de zilverprijs met meer dan 115% gestegen.

Ter vergelijking: de goudprijzen zijn sinds hun bodem in maart met “maar” 25% gestegen.

Verschillende analisten verwachten ook dat de zilverprijs in 2021 beter zal presteren dan de goudprijs. Lage rentetarieven, een zwakkere dollar en een stijgende inflatiedruk zullen zowel de goud- als de zilverprijs een boost geven. Het herstel van de economische activiteiten wereldwijl zal echter nog een extra impuls aan zilver geven.

Er worden zelfs koersdoelen gegeven van boven de $50 per ounce. De meeste voorspellingen duiden echter op een meer gematigde rally met een prijs van iets boven de $30. Onder financiële instellingen is de Canadese Bank CIBC het meest bullish. Zij verwachten een prijs van $32 in 2021.

Anita Soni, expert edelmetalen bij CIBC, stelt:

Ondanks het feit dat zilver al goed gepresteerd heeft, denken wij dat er nog een fors opwaarts potentieel is.

Koper

Volgens het onderzoek wordt verwacht dat koper het tweede beste presterende metaal zal zijn. Op dit moment noteert koper iets onder haar hoogste prijs in 8 jaar.

Analisten merken op dat koper profiteert van aanzienlijke wanverhoudingen in vraag en aanbod. Omdat de wereldeconomie begint te herstellen van de Covid-19 pandemie, verwachten analisten dat de vraag naar koper zal groeien terwijl het aanbod zal krimpen.

Michael Widmer, strateeg edelmetalen bij Bank of America, stelt:

We verwachten een wereldwijd tekort op de kopermarkten in 2021. De voorraden zullen naar verwachting verder dalen zodat de prijs zal stijgen.

Bron: Kitco News

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.