Nederland - 7 januari 2023 - Aandelen
door SVEN VAN GASSE

Paul Krugman: Tesla is als Bitcoin

Nobelprijswinnaar Paul Krugman is duidelijk geen fan van Tesla of bitcoin. Krugman heeft Tesla aandelen vergeleken met bitcoin, door te zeggen dat hype en geloof aan de basis liggen van de waarderingen van beide activa.

De aandelen van Tesla gingen maal 13 tussen het begin van 2020 en de piek in november 2021. Sindsdien zijn ze met 73% gekelderd, waardoor de marktkapitalisatie van het bedrijf voor elektrische voertuigen van meer dan $1,2 biljoen is gedaald tot minder dan $350 miljard.

Ook bitcoin kende in deze periode een enorme stijging. De munt steeg met meer dan 700%.

Hij trok een parallel tussen de ongeremde hype en het geloof dat Tesla aandelen tijdens de pandemie voedde en de dramatische stijging van bitcoin in dezelfde periode. Hierbij merkte hij op dat bitcoin geen duidelijk nut heeft buiten het witwassen van geld en dat de prijs ervan nu wordt ondersteund door een hardcore groep van echte believers.

Tesla verdient zijn waardering niet

Net zoals de stijging van bitcoin op niets gebaseerd was, gelooft Krugman ook dat Tesla zijn hoge waardering niet verdient. De Nobelprijswinnaar betoogde dat Tesla niet zoveel waard is als Apple, Microsoft en andere Big Tech bedrijven omdat het niet profiteert van belangrijke netwerkeffecten.

Apple heeft immers een ecosysteem van apparaten, apps en diensten dat gebruikers moeilijk kunnen verlaten. Microsoft Word en Excel zijn dan weer de standaardkeuze voor bedrijven omdat ze het meest vertrouwd en de industriestandaard zijn.

Tesla wordt daarentegen geconfronteerd met toenemende concurrentie in de EV-sector van oude autofabrikanten zoals General Motors en Ford. Er zijn hiernaast geen duidelijke netwerkeffecten van het bezit van een Tesla versus een concurrerende auto, aldus Krugman. Hij vraagt zich af hoe Tesla zijn markt zal domineren en grote winsten zal genereren wanneer de opwinding rond zijn producten onvermijdelijk afneemt.

Bron: Markets Insider
Foto: iStockDit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.