Europa - 7 januari 2021 - Aandelen

Pas op de plaats AEX

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs blijft donderdag rond de slotkoers van woensdag hangen. De AEX handelde 0,2 procent lager op 637,79 punten.

Woensdag had de beurs de wind nog flink in de rug.

De markt “reageerde sterk op de verkiezingsuitslagen in Georgia voor de Senaat, die de Democraten de bovenliggende partij maken, en vooral cyclische aandelen reageerden hier sterk positief op. Maar de opmerkelijke taferelen van demonstranten die het Capitool bestormden als protest tegen Trumps verkiezingsnederlaag haalden de glans van de handelsdag”, zei econoom Jim Reid van Deutsche Bank.

“President Trump heeft alles verloren wat er maar te verliezen valt op politiek gebied in eigen land”, aldus investment manager Simon Wiersma van ING.

Mogelijk willen de VS ook een ban zetten op Alibaba en Tencent, nadat het dinsdag al aankondigde acht Chinese apps op een zwarte lijst te zetten. Drie Chinese telecomaandelen zullen volgens NYSE toch volgende week worden geschrapt.

Een meevaller was de groei van de Duitse fabrieksorders.

“Uit de VS verwachten we vanmiddag onder andere de wekelijks uitkeringsaanvragen en de ISM-inkoopmanagersindex van de dienstensector. Voor die laatste wordt een daling van 55,9 naar 54,5 punten verwacht”, aldus Wiersma.

De euro/dollar handelde op 1,2271. Olie werd iets duurder.

Stijgers en dalers

In de AEX ging ING aan de leiding met een koerswinst van 1,4 procent. Woensdag beleefden banken en verzekeraars ook al een uitmuntende dag. Aegon steeg vandaag nog eens 1,4 procent. Wiersma van ING wees op de stijgende rente in de VS, die voor verlichting zorgen voor financials.

KPN en Heineken wonnen 1,0 en 1,2 procent. Daarentegen daalde Philips 1,1 procent, ondanks een koersdoelverhoging door Citi Research. Prosus leverde 2,4 procent in en Galapagos 1,7 procent.

De koers van Tencent, waarvan Prosus grootaandeelhouder is, stond vanochtend in Hongkong stevig onder druk na berichten dat de Amerikaanse beursnotering mogelijk moet worden geschrapt vanwege banden van de internetreus met het Chinese leger.

In de AMX ging Fagron aan de leiding met een koerswinst van 5,1 procent. Arcadis en Fugro stegen circa 4,5 procent. Air France-KLM leverde 1,6 procent in.

Bij de smallcaps viel de koersstijging van Vivoryon op. Het aandeel won 7,4 procent. Heijmans werd 2,9 procent duurder. Met woningcorporatie Habion werd overeenstemming bereikt over de verkoop van grond en realisatie van 95 huurappartementen in de ontwikkeling van Noorderhaven in Zutphen. De overeenkomst heeft voor Heijmans een waarde van circa 27,5 miljoen euro.

Ajax, dat de sponsorovereenkomst met Ziggo verlengde, daalde 0,5 procent en B&S 1,3 procent.

In de lokale lijst vielen een aantal koersstijgingen op. Alumexx won 5,7 procent, Beter Bed 12,3 procent en Ease2pay 23,8 procent.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.