Nederland - 8 februari 2022 - M&A

Overname Arm door Nvidia mislukt

door SVEN VAN GASSE

Het bod van Nvidia om Arm over te nemen van Softbank is uiteindelijk op een mislukking uitgelopen. De halfgeleidergiganten gaven dinsdag een gezamenlijke mededeling waarin ze zeiden dat de deal opgeblazen werd vanwege aanzienlijke uitdagingen op  het gebied van regelgeving. Was de overname echter al vanaf het begin gedoemd om te mislukken?

De overname werd met veel tamtam aangekondigd in september 2020. Beide bedrijven verklaarden dat de transacties ’s werelds belangrijkste computerbedrijf voor het AI-tijdperk zou creëren.

Onmiddellijk waren er echter critici. Ondernemer Hermann Hauser sprak zich meteen fel uit tegen de deal. Britse wetgevers en techreuzen als Qualcomm, Google en Microsoft volgden. Tegenstanders hadden verschillende bezwaren tegen de overname, gaande van werkzekerheid tot technologische soevereiniteit.

Licenties

Het grootste probleem bij de deal was echter de toegang tot de innovatieve chipontwerpen van Arm.

Arm verkoopt zijn “architectuur” in licentie aan honderden bedrijven. Apple gebruikt ze in iPhones en iPads, Amazon in Kindles en verschillende autofabrikanten verwerken ze in hun voertuigen. Als Nvidia andere bedrijven zou verhinderen de chipontwerpen van Arm in hun halfgeleiders te gebruiken, zouden de gevolgen volgens analisten enorm kunnen zijn.

Al snel onderzochten mededingingsautoriteiten in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, China en Europa daarom de deal vanuit alle hoeken. Hierdoor speculeerden tech-investeerders en analisten dat de overname nooit zou worden goedgekeurd.

Nvidia en Arm probeerden de toezichthouders over de streep te trekken door te zeggen dat zij zwaar in Arm zouden investeren en andere bedrijven zouden toestaan de chipontwerpen te blijven gebruiken. Deze inspanningen vielen uiteindelijk in dovemansoren.

Geoff Blaber, CEO van CCS Insight, stelt:

Het is geen verrassing dat de deal op een mislukking is uitgedraaid.

Bron: CNBC
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.