Europa - 27 februari 2020 - Aandelen

Opnieuw flinke verliezen voor Amsterdamse beurs

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste donderdagochtend wederom lager, vanwege de aanhoudende zorgen omtrent het coronavirus. Rond de klok van elf uur verloor de AEX 1,9 procent op 570,84 punten.

“De bodem lijkt nog niet bereikt”, aldus investment manager Simon Wiersma van ING. Wiersma wees onder meer op uitspraken van de Amerikaanse president Donald Trump dat het coronavirus ook de VS gaat bereiken, maar dat het risico voor Amerikanen vanwege de genomen voorzorgsmaatregelen erg laag zijn.

Tegelijkertijd waarschuwen Amerikaanse gezondheidsexperts voor een wereldwijde pandemie, is er een nieuw besmettingsgeval in Californië gemeld en waarschuwt Microsoft voor de resultaten in het lopende kwartaal als gevolg van aanvoerproblemen door het coronavirus, zo merkte Wiersma op. “Het is vooral zaak om risico’s te beperken zonder in paniek te raken.” Volgens de investment manager kunnen de beurzen nog verder corrigeren. “Winstgroeiverwachtingen worden door analisten nu in sneltreinvaart verlaagd en economische groeiverwachtingen aangepast.”

Hoofdeconoom Patrick Zweifel van vermogensbeheerder Pictet AM verwacht evenwel dat na een besmettingspiek half maart, in de tweede helft van dit jaar een volledig economisch herstel volgt van de impact door het coronavirus.

Zweifel heeft de verwachte bbp-groei van de Chinese economie voor het eerste kwartaal met 1,9 procentpunt naar beneden bijgesteld. Over het gehele jaar verwacht Zweifel dat groei echter maar ongeveer 0,3 procentpunt lager uitvalt. De mondiale economische groei valt naar verwachting 0,15 procentpunt lager uit.

Volgens ING is de kans op meer stimuleringsmaatregelen van overheden en centrale banken toegenomen. “Na het ‘helikoptergeld’ in Hongkong lijken ook de begrotingsbeleidsteugels in Duitsland te worden gevierd, wat de groei in de tweede helft van dit jaar een zetje kan geven”, zo stelde Wiersma.

Zweifel verwacht eerder reddingsmaatregelen dan stimuleringsmaatregelen. “Hoewel het monetaire beleid al ruimer is geworden, denken we dat begrotingsbeleid de leidende rol zal spelen om bedrijven te helpen de grote schok te overleven.”

Volgens ING hebben de markten al renteverlagingen van onder andere de Fed en de ECB ingeprijsd. “Die moeten er dan alleen nog wel even komen, maar die kans achten we best groot.”

De euro/dollar noteerde op 1,0936. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,0886 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,0889 op de borden. De olieprijzen daalden met 1,7 procent.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen noteerden alleen Wolters Kluwer en IMCD in het groen met winsten van respectievelijk 0,3 procent en 2,2 procent. In het afgelopen jaar boekte IMCD een 13 procent hogere omzet op 2.690 miljoen euro. ING sprak van gemengde resultaten, waarbij vooral de vrije kasstroom erg sterk was. Wolters Kluwer kreeg na de woensdag goed ontvangen jaarcijfers een koersdoelverhoging van Berenberg van 62,00 naar 68,00 euro bij een ongewijzigd Houden advies. Elke koersdaling kan evenwel worden aangegrepen om te kopen, adviseerde de bank.

Adyen verloor na zijn cijferrapportage 1,9 procent. Het fintechbedrijf zag de omzet in de tweede helft van 2019 fors groeien, maar bleef wel iets achter op de analistenverwachtingen. De analisten van KBC Securities besloten tot een koersdoelverhoging na de cijfers van Adyen van 700,00 naar 735,00 euro bij handhaving van het Houden advies.

Aalberts was met 7,1 procent de grootste daler. De onderneming zag in 2019 ondanks een iets hogere omzet de winst dalen. Volgens ING heeft Aalberts “niet heel best” gepresteerd in 2019. “Maar dramatisch was het ook weer niet.”

Galapagos verloor 4,8 procent. De zwaargewichten ASML, Royal Dutch Shell en Unilever verloren respectievelijk 2,6, 2,3 en 0,6 procent.

In de AMX noteerde flitshandelaar Flow Traders 1,9 procent in de plus. Grootste daler was Altice Europe met 5,2 procent. AMG werkte eerdere verliezen weg en koerste licht hoger. Volgens ABN AMRO waren de resultaten van AMG conform verwachting, terwijl plannen voor een beursgang van AMG Technologies mogelijkheden biedt. IEX verwacht dat AMG een comeback zal maken, na in de afgelopen tijd flink onder druk te hebben gestaan.

Onder de kleinere aandelen was Kiadis Pharma met 7,6 procent een grote daler, maar het aandeel won op woensdag nog ruim twintig procent na goedkeuring in de VS voor een onderzoek naar NK-cellen. Accell steeg met 0,8 procent.

Ook lokaal vielen er de nodige klappen. SnowWorld leverde 6,3 procent in en CM.COM, dat vorige week debuteerde op het Damrak, leverde met 5,9 procent eveneens fors in.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.