Nederland - 8 mei 2018 - Beursblik
door REDACTIE BEURSBRINK

Opmerkelijk herstel PostNL op vlakke beurs

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag vlak gesloten, in afwachting van een besluit van Washington over de nucleaire deal met Iran.

De AEX sloot 0,1 procent hoger op 558,51 punten.

Macro-economisch was het een relatief rustige dag. Uit Duitsland kwam volgens econoom Carsten Brzeski van ING nieuws dat voor wat opluchting zorgde. De export steeg in maart op maandbasis en de industriële productie nam ook toen.

De angst voor een neergang lijkt prematuur te zijn geweest, aldus de econoom. Desalniettemin denkt Brzeski wel dat het om het slechtste kwartaal zal gaan sinds het derde kwartaal van 2016.

In Amerika bleek het aantal vacatures in maart gestegen naar 6,55 miljoen stuks. Dit was flink meer op zowel maand- als jaarbasis.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1860. Maandagavond bij het sluiten van Wall Street was dit 1,1922. Inmiddels noteert het muntpaar op een dieptepunt voor dit jaar.

Olie werd dinsdag ruim drie procent goedkoper, nadat het zwarte goud maandagavond nog voor het eerst sinds november 2014 meer dan 70 dollar per vat kostte.

Een belangrijke aanjager voor de hogere olieprijs is de nucleaire deal die de VS met Iran mogelijk wil opzeggen. De deadline hiervoor is zaterdag, maar maandagavond kondigde de Amerikaanse president Donald Trump aan dit besluit al vandaag bekend te zullen maken.

Volgens econoom Paul Donovan van UBS is dat overigens geen garantie dat er ook daadwerkelijk vandaag een besluit komt. Wel merkte hij op dat Trump het moment waarop het besluit bekend zal worden gemaakt vrij precies aanduidde.

Analisten zijn ook verdeeld over de marktreactie na het besluit van Washington. Sommigen voorzien een verdere stijging, terwijl andere juist zeggen dat een dergelijk besluit al volledig is ingeprijsd en dat de prijs wel eens kan dalen. “Buy the rumor and sell the fact”, aldus econoom James Williams van WTRG Economics.

Stijgers en dalers

Koploper in de AEX was Ahold Delhaize met een koerswinst van 2,0 procent. Morgenvroeg opent de supermarktketen de boeken over het eerste kwartaal. KPN steeg ook twee procent en indexzwaargewicht Unilever werd 1,4 procent duurder, na aankondiging van de start van een aandeleninkoopprogramma. Philips Lighting daalde 1,9 procent en DSM verloor 0,5 procent.

De definitieve kwartaalcijfers van DSM waren vrijwel gelijk aan de voorlopige cijfers en de reeds afgegeven outlook voor 2018 werd herhaald.

Royal Dutch Shell daalde 1,5 procent, nadat de olieprijs flink onder druk kwam op berichtgeving kort voor de slotgong op Beursplein 5 dat Trump zou besluiten om toch niet in één klap de deal met Iran op te zeggen.

In de AMX liet PostNL een opmerkelijk herstel zien. Na een update over het afgelopen kwartaal daalde het aandeel aanvankelijk flink, om vervolgens de weg omhoog te vinden en 3,0 procent hoger te sluiten. Analist Corne van Zeijl van Actiam zag geen aanleiding voor dit opmerkelijke herstel gedurende de dag, dat overigens ook zichtbaar was bij het Belgische aandeel Bpost.

Analisten oordeelden dat de cijfers van PostNL tekort schoten ten opzichte van de verwachtingen. De internationale tak van PostNL presteerde volgens KBC Securities “opnieuw teleurstellend” en ondanks een meevallende omzet bij Pakketten viel het onderliggende contante bedrijfsresultaat daar toch 6 miljoen euro lager uit dan analisten gemiddeld hadden verwacht.

GrandVision steeg 1,3 procent en TKH Group werd 1,1 procent duurder. Daarentegen daalde Fugro 2,3 procent en werd Takeaway.com 1,7 procent goedkoper.

Onder de kleinere aandelen steeg Pharming 2,9 procent en werd Brunel 2,2 procent meer waard. Binck en Heijmans verloren 2,9 en 2,1 procent.

Probiodrug daalde ruim een kwart, nadat het aandeel maandag ook al 9,0 procent verloor. Nieuwe onderzoeksresultaten lijken volgens analisten van KBC Securities “weinig goeds te voorspellen”. “Alzheimer en abeta-targeted therapies is de meest beruchte ‘graveyard’ in drug development. Alles maar dan ook alles faalt in dat veld…”, aldus de marktenspecialisten.

Daarentegen won het eveneens lokaal genoteerde Nedsense meer dan 16 procent.


Tussenstanden

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten verloor de Nasdaq index fractioneel, terwijl de Dow Jones en S&P 500 index licht stegen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.