Nasdaq

NasdaqNASDAQ is de afkorting voor National Association of Securities Dealers Automated Quotations.

De NASDAQ is een beurs waarop vooral aandelen van technologiebedrijven worden verhandeld.

Activiteiten Nasdaq

De NASDAQ ging op 8 februari 1971 van start. Op dat moment was het de eerste elektronische beurs in de wereld. Het systeem van de NASDAQ maakt het mogelijk dat meerdere handelaren tegelijk gebruik konden maken van de communicatie-infrastructuur. Daardoor werd de concurrentie bevorderd.

Omdat de handel bij de Nasdaq volledig automatisch en elektronisch verloopt, wordt de beurs ook wel ‘schermenbeurs’ genoemd.

Sinds 1999 is de NASDAQ de grootste aandelenbeurs van de Verenigde Staten (groter dan de NYSE), waar meer dan de helft van de in het land verhandelde fondsen staan genoteerd. De volledige lijst genoteerde aandelen kan hier gevonden worden.

Nasdaq Composite

Als de koers van ‘de NASDAQ’ wordt gemeld in de media, dan gaat het over het algemeen over de NASDAQ Composite-index. Dat is de aandelenindex die alle beursgenoteerde aandelen bevat die op de Nasdaq genoteerd staan.

De index begon met 100 punten in 1971. Op 10 maart 2000 bereikte de index zijn hoogste waarde ooit, 5048,62. Daarna verloor de index bijna 80 procent van zijn waarde, door het uiteenspatten van de internetzeepbel en de aanslagen op 11 september 2001. Gedurende de aanslagen sloot de beurs alle handelsactiviteiten.

Samenstelling Nasdaq Composite

De Nasdaq Composite-index wordt samengesteld aan de hand van de marktwaarde van de onderliggende fondsen. Hoe groter de marktkapitalisatie van de onderneming, hoe groter het gewicht. Er zijn meer dan 3000 bedrijven opgenomen in de NASDAQ Composite. Niettemin hebben enkele grote bedrijven een zeer hoge weging in de index. Apple heeft bijvoorbeeld een gewicht van 11% binnen de index. Hier vind je een lijst terug van de top 100 bedrijven binnen de Nasdaq Composite, gerangschikt volgens gewicht.

Laatste Nieuws

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.