VIP ACTIE

Word een VIP!
dagen uren min sec
Nederland - 14 september 2020 - Olie

OPEC verwacht lagere vraag naar olie

door SVEN VAN GASSE

De OPEC, Organization of Petroleum Exporting Countries, heeft haar verwachtingen voor de vraag naar olie in 2020 verlaagd. De instelling haalt een zwakker dan verwacht herstel in India en andere Aziatische landen aan. Hiernaast wordt verwacht dat de zwakke vraag ook nog in 2021 voelbaar zal zijn. 

In een sterk opgevolgd maandrapport dat maandag werd gepubliceerd, heeft de OPEC zijn vooruitzichten voor de wereldwijde vraag naar olie naar beneden bijgesteld tot een 90,2 miljoen vaten per dag. Op jaarbasis komt dit neer op een vermindering van 9,5 miljoen vaten per dag.

De energie-industrie en met name de oliebedrijven maken zich steeds meer zorgen over een haperend economisch herstel. Hiernaast lijkt de vraag naar olie, in de nasleep van de Covid-19 pandemie, weer te stagneren.

Verschil tussen OESO en niet-OESO landen

De vooruitzichten in de OESO-landen zijn wel beter dan in het vorige rapport. De vraag werd omhoog bijgesteld met 100 000 vaten per dag, als gevolg van minder dan verwachte dalingen in de regio’s tijdens het tweede kwartaal.

De vraag naar olie werd echter met 500 000 vaten per dag verlaagd in de niet-OESO regio als gevolg van de zwakker vraag naar olie, in het bijzonder in India. Het negatieve effect hiervan zal naar verwachting aanhouden gedurende de eerste zes maanden van 2021.

De snelheid van het herstel van de economische activiteiten en het groeipotentieel van de olie vraag in Aziatische landen, waaronder India, blijven onzeker.

Grootste uitdaging ooit

Mohammad Barkindo, secretaris generaal van de OPEC, verklaarde dat de Covid-19 pandemie één van de grootste mondiale uitdagingen van de moderne tijd was.

Hij benadrukte dat afgezien van het vreselijke menselijke leed dat het virus heeft veroorzaakt, het ook één van de ergste wereldwijde economische recessies en de ergste ineenstorting van de oliemarkt in de geschiedenis van de OPEC heeft teweeggebracht.

Bron: CNBC

Foto: iStock

Korting op alle rapporten en ebooks

PAK DIE DEALS
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.