Nederland - 8 oktober 2020 - Olie

OPEC verlaagt langetermijnprognoses

door SVEN VAN GASSE

De Organisatie van olie-exporterende landen, kortweg OPEC, heeft haar langetermijnvoorspelling voor de globale vraag naar olie neer beneden bijgesteld. De industrie kreeg zware klappen door de opgelegde lockdowns en de grote daling van het vliegverkeer. Hiernaast zal het klimaatbeleid de energiesector steeds meer bepalen.

De OPEC verklaarde dat de wereldwijde olievraag in 2045 naar verwachting met bijna 10 miljoen vaten per dag (b/d) zal toenemen tot 109 miljoen b/d. De wereldwijde vraag naar olie bedroeg in 2019 99,7 miljoen vaten per dag.

Deze verwachting vertegenwoordigt een neerwaartse bijstelling van meer dan 1 miljoen vaten per dag ten opzichte van de vooruitzichten die de groep in november 2019 publiceerde.

OPEC stelt in een rapport:

De economische recessie die veroorzaakt werd door de lockdowns, heeft geresulteerd in de scherpste daling van de vraag naar olie.

Hernieuwbare energie

De OPEC is er wel van overtuigd dat olie tot 2045 de belangrijkste energiebron zal blijven. Olie zou een aandeel hebben van 27%, gevolgd door gas en steenkool die een aandeel van respectievelijk 25% en 20% zouden hebben.

De bijdrage van zonne-, wind- en geothermische energie zou naar verwachting tot 2045 met 6,6% per jaar groeien. Deze groei is aanzienlijk sneller dan bij eender welke andere energiebron.

Deze hernieuwbare energiebronnen zouden in 2045 naar verwachting 8,7% van het brandstofaandeel vertegenwoordigen, tegenover 2,1% in 2019.

OPEC besluit:

We anticiperen op een beleid dat in de eerste plaats gericht is op de doelstellingen van het klimaatakkoord in Parijs. De overgang naar hernieuwbare energie en een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen zal gestimuleerd worden.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.