Nederland - 28 juli 2020 - Commodities

OPEC bereidt zich voor op afnemende vraag

door SVEN VAN GASSE

De Covid-19 pandemie kan het langverwachte omslagpunt in de vraag naar olie hebben veroorzaakt. Steeds meer leden van de Organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) houden rekening met een tijdperk waarin de vraag naar olie zal blijven afnemen.

De pandemie heeft het dagelijkse verbruik van ruwe olie, eerder dit jaar, met maar liefst een derde verminderd. Hiernaast stijgt het aantal elektrische voertuigen en is er een verschuiving aan de gang naar hernieuwbare energiebronnen.

Door al deze factoren heeft de OPEC haar prognoses voor de vraag naar olie op lange termijn al meermaals naar beneden moeten bijstellen.

Men stelt zich dan ook meer en meer de vraag of deze dramatische daling in de vraag een permanente verschuiving inluidt. Een andere vraag is hoe de bevoorrading het best kan worden beheerd wanneer het tijdperk van olie effectief ten einde loopt.

De mogelijkheid bestaat dat de consumptie zich nooit meer volledig zal herstellen.

Ervaring met crises

Het hoeft echter allemaal niet zo dramatisch te zijn voor de wereldwijde oliemarkten. De OPEC heeft doorheen de jaren al verschillende crises met succes overwonnen.

Het heeft de aanbodschokken succesvol opgevangen tijdens de verschillende Golfoorlogen. Hiernaast heeft de organisatie ook manieren gevonden om het hoofd te bieden wanneer concurrerende niet-OPEC-producenten de oliekranen openzetten.

Wat er nu echter op komst is, belooft een nieuwe test voor de OPEC te worden. In plaats van eenmalige schokken op te vangen, zoals in het verleden, moet de OPEC leren leven met een langdurige achteruitgang.

Chakib Khelil, Algerijns minister van Olie en tweemaal voorzitter van de OPEC, stelt:

Deze trend zal de aandacht vestigen op de samenwerking tussen de OPEC-landen onderling en tussen de OPEC en Rusland. Iedereen zal er namelijk naar streven om zijn marktaandeel te behouden.

Bron: Reuters

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Commentaren
Inline Feedbacks
View all comments