Nederland - 2 januari 2023 - Aandelen
door SVEN VAN GASSE

Ook Wall Street lievelingen ontsnapten niet aan sell-off

2022 was een miserabel jaar voor de aandelenmarkten in het algemeen. De grote verrassing is echter dat ook aandelen die de markten jaren hebben gedomineerd, de onrust op de markten niet konden ontlopen.

Technologie niet meer onoverwinnelijk

Beleggers verkochten in 2022 en masse aandelen die reeds jaren populair waren en als veilige havens werden beschouwd zoals Apple en Intel. Zelfs Warren Buffett dacht dat het een goed idee was om aandelen van Apple bij te kopen in het begin van 2022. Het bedrijf noteert nu echter aan een verlies van zo’n 30%. Intel kent een nog sterkere daling van 50%.

Technologiebedrijven werden door beleggers lang gezien als onoverwinnelijk. Dat was dit jaar niet het geval. Alphabet daalde met bijna 40% en Microsoft met 28%. Facebook-moederbedrijf Meta, dat dit jaar met 64% is gedaald omdat het zijn metaverse-dromen najaagt, beleefde in februari de grootste daling van de marktwaarde op één handelsdag. Het bedrijf verloor $232 miljard.

Andere meer recente favorieten hadden het ook moeilijk. Moderna was in 2021 één van de best presterende aandelen door de ontwikkeling van een covidvaccin. Nu noteert het aandeel echter aan een verlies van 24%.

Er zijn ook enkele winnaars

Er zijn enkele bedrijven geweest die zich in 2022 beter konden handhaven. Consumptiegoederen boekten dit jaar hun beste relatieve prestatie ten opzichte van de S&P 500 sinds 2008. De aandelen van Coca-Cola, die bijna 8% stegen, overtroffen de markten dit jaar. Snackfoodbedrijf Mondelez staat ook 1,5% hoger.

IBM is er intussen in geslaagd te groeien in een jaar waarin de hele technologiesector hapert. Het bedrijf noteert aan een winst van 4%. Volgens analisten van Bernstein zal IBM het gezien zijn defensieve kenmerken en historische prestaties waarschijnlijk goed blijven doen als de markten onder druk blijven staan.

De markten zaten dit jaar vol verrassingen. Technologieaandelen zijn volledig uit de gratie gevallen en de safehavens die een jaar geleden nog zeker waren, zijn gekelderd. De vraag is of deze nieuwe marktorde in het komende jaar zal afnemen of dat de beleggingsstrategieën definitief zijn veranderd.

Bron: CNN
Foto: iStockDit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.