Nederland - 14 september 2021

Omvang Bitcoin layer-2 Lightning Network schiet de hoogte in

door SVEN VAN GASSE

Bitcoin zijn layer-2 oplossing, het Lightning Network, is de afgelopen maanden flink gegroeid. De omvang van het netwerk is ruim verdubbeld en dat valt samen met El Salvador die bitcoin als legitiem betaalmiddel gaat gebruiken. El Salvador richt zich specifiek op het Lightning Network, omdat transacties zo supersnel en vrijwel niets kosten.

Het Lightning Network is een Layer 2 protocol bovenop bitcoin, dat de schaalbaarheid wil verbeteren door kleine en frequente transacties buiten de keten te plaatsen. Hierdoor zijn snellere “peer-to-peer”-transacties en lagere tarieven mogelijk.

El Salvador gebruikt dit netwerk voor het faciliteren van bitcointransacties in het land. Begin mei kondigde het land aan bitcoin als betaalmiddel te willen gebruiken en sindsdien is de omvang van het Lightning Network in een stroom versnelling geraakt. Vanaf 7 september, de dag dat bitcoin werkelijk een legitiem betaalmiddel werd, groeide het netwerk nog verder, na een klein dipje. Zoals we op de grafiek van DeFiPulse kunnen zien.

— In de laatste Week van Crypto bespreken we (vanaf 10:50) de ontwikkeling in El Salvador, naast het andere hete cryptonieuws. —

Gelddienstverleners lopen inkomsten mis

Ongeveer 70% van de bevolking van El Salvador ontvangt geld van familieleden uit het buitenland. Deze “remittances” maken bijna een kwart uit van het BBP van El Salvador. Het doorsluizen van geld uit het buitenland naar El Salvador is dus een cruciaal punt voor de economie van het land.

In het verleden werden deze transfers gefaciliteerd door gelddienstverleners als Western Union en MoneyGram. Door de invoering van bitcoin als wettig betaalmiddel zou dit echter kunnen veranderen.

Dit zou geen goed nieuws zijn voor deze bedrijven. Nayib Bukele Ortez, president van El Salvador, verwacht dat bedrijven als Western Union en MoneyGram zo’n $400 miljoen per jaar aan commissies zullen verliezen als steeds meer mensen bitcoin zullen gebruiken om transfers uit het buitenland te ontvangen. Mario Gomez Lozada, ex-bankier bij Merrill Lynch en Credit Suisse, verwacht echter dat dit cijfer dichter bij de $1 miljard zal liggen.

Bron: DeFi Pulse, CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.