Nederland - 1 oktober 2020 - Beursbrink

Olieprijzen opnieuw fors lager door vrees overaanbod

door STIJN

De oliemarkt is weer aan het bloeden. De prijzen voor een vat Brent en WTI dalen met meer dan 2,40 procent. Beleggers en investeerders vrezen dat er een overaanbod is op een markt die het al ontzettend moeilijk heeft. Vooral nu de wereldeconomie in het slop is geraakt door de coronapandemie. De prijzen bedragen respectievelijk 41,22 en 39,25 dollar per vat.

Het rommelt weer op de oliemarkt. De olieprijzen lijken opnieuw in een dalende trend te zijn beland. Investeerders zijn bang dat het evenwicht, dat nu al zoek is, nog meer verstoord wordt door de Amerikaanse olie- en gasproductie. De OPEC+ mag dan wel inspanningen doen om minder olie te produceren maar zolang de Amerikanen volop olie blijven oppompen, wordt het moeilijk.

Op het moment  van schrijven noteert de Brent crude 2,43 procent lager en is nog altijd in vrije val. Het zou zomaar eens kunnen dat het verlies vandaag nog verder zal oplopen.

Vraag en aanbod

De daling op de oliemarkt is dan ook niet verwonderlijk gezien de situatie omtrent de wereldeconomie. De nieuwe besmettingsgolf dreigt het fragiele herstel van de wereldeconomie om zeep te helpen. Als de economische activiteiten opnieuw afnemen, zal het aanbod zeker en vast te groot zijn voor de oliemarkt om voldoende te kunnen herstellen.

Stephen Innes, strateeg bij AxiCorp, zei het volgende:

Oil futures fell precipitously on Wednesday amid mounting fears the oil demand recovery in the United States, the world’s biggest oil consumer, could slow due to Covid-19 cases’ resurgence in New York, which could lead to stricter mobility restrictions in the economic powerhouse North Eastern corridor.

Analisten en marktkenners stellen dat we rekening moeten houden met het feit dat de oliemarkt de komende maanden/jaren zeer gevoelig gaat blijven voor de impact van COVID-19 op de wereldeconomie en de productieniveaus van de olieproducerende landen.

Bronnen: Nairametrics

Foto: Tom FiskPexels

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.