Nederland - 6 juli 2021 - Olie

“Olieprijzen kunnen makkelijk $100 per vat bereiken”

door SVEN VAN GASSE

De olieprijzen zijn het afgelopen jaar reeds meer dan verdubbeld. Volgens Dan Brouillette, voormalig Amerikaans minister van Energie, is de stijging echter nog niet voorbij.

Brouillette verklaarde aan CNBC dat de olieprijzen gemakkelijk een waarde van $100 per vat kunnen bereiken in de nasleep van de mislukte OPEC+ besprekingen, mogelijk zelfs nog hoger. Wanneer er echter geen overeenstemming wordt gevonden over de productie en alle landen soloslim spelen, zou er zich even makkelijk een ineenstorting van de prijzen kunnen manifesteren.

De OPEC en haar bondgenoten, die gezamenlijk OPEC+ worden genoemd, zijn er vorige week tot tweemaal toe niet in geslaagd om een akkoord over de olieproductie te bereiken. Op maandag mislukte een nieuwe poging om de besprekingen te hervatten en werden deze voor onbepaalde tijd uitgesteld.

De oliealliantie had getracht het aanbod van augustus tot december 2021 met 400 000 vaten per dag te verhogen en stelde voor de duur van de beperkingen te verlengen tot eind 2022. Om het hoofd te bieden aan de lagere vraag, ten gevolge van de Covid-19 pandemie, was OPEC+ vorig jaar overeengekomen de productie met bijna 10 miljoen vaten per dag te beperken van mei 2020 tot eind april 2022.

Te hoge olieprijs

De Verenigde Arabische Emiraten lagen echter dwars bij de besprekingen. Het land had te kennen gegeven dat zij het voorstel tot verhoging van het aanbod steunden, maar bezwaar maakten tegen de voorwaarden van de verlenging.

Door de afgesprongen besprekingen stegen de olieprijzen op maandag naar hun hoogste niveau in 3 jaar tijd. Amerikaanse ruwe olie overschreed de $76 per vat en Brent crude, de internationale benchmark, noteerde aan meer dan $77 per vat.

Volgens olie-expert Dan Yergin zou het voor niemand goed zijn wanneer de olieprijzen effectief aan meer dan $100 per vat noteerden. Hierdoor zou de vraag vernietigd worden en hier zouden de landen niet beter van worden.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.