Nederland - 8 december 2022 - Beursbrink
door STIJN

Olieprijzen dalen naar laagste niveau sinds januari

Het blijft kwakkelen op de oliemarkt. De prijzen zijn ondertussen gedaald naar het laagste niveau sinds januari dit jaar. Voor een vat WTI crude betaalt men tegenwoordig nog ‘maar ’73 dollar. Enkele maanden geleden noteerden de prijzen nog tussen de 110 en 130 dollar per vat.

Wat de sterkst presterende beleggingsklasse was tijdens de eerste helft van het jaar, is nu zijn schijn aan het verliezen. Met een daling van bijna 50 procent, zitten de olieprijzen op het laagste niveau sinds de maand janauri.

Daar zijn enkele redenen voor. Enerzijds omdat de EU, USA en G7 van plan zijn om een prijsplafond in het leven te roepen waarbij ze niet meer dan 60 dollar per vat willen betalen voor Russische olie. Anderszijds heeft het te maken voor de vrees voor een wereldwijde recessie.

Vraag en aanbod

In dat geval zullen de economische activiteiten overal ter wereld gaan dalen en dus zal ook de vraag naar olie gaan afzwakken. Dat zou een direct gevolg hebben op de olieprijzen gezien het evenwicht tussen vraag en aanbod zal verschuiven. De Amerikaanse voorraden zijn in ieder geval aan het uitpuilen.

Aandelen van oliebedrijven houden echter stand in vergelijking met de daling van de olieprijzen. Beleggers en investeerders blijven vertrouwen hebben in sterke toekomstige kwartaalrapporten met veel nettowinsten.

Bronnen: Arathy Somasekhar – Yahoo Finance

Foto: PxHere

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.