Nederland - 7 juli 2019 - Beursbrink

Olie stijgt ondanks zorgen over wereldeconomie

door STIJN

De olieprijzen wisten vrijdag toch te stijgen ondanks de zorgen omtrent de wereldeconomie. De reden voor de stijging heeft te maken met de spanningen tussen de Verenigde Staten van Amerika en Iran en een overeenkomst tussen de OPEC-landen (en Rusland) om de productievermindering te verlengen tot volgend jaar.

De olieprijzen sloten de handelsweek vorige week af aan hogere koersen. Best vreemd gezien de zorgen over de wereldeconomie nog niet zijn verdwenen. Dat heeft alles te maken met de huidige spanningen tussen de Amerikanen en Iran en de beslissing van de OPEC-landen en zijn bondgenoten om de productievermindering te verlengen tot volgend jaar. Maar ook het ‘beter dan verwachte’ jobrapport uit Amerika heeft hier zeker iets mee te maken.

Lichte stijging

Brent olie steeg met 87 cent, oftewel 1,4 procent, naar 64,16 dollar per vat. De WTI olieprijs ging met 0,3 procent omhoog en steeg naar 57,51 dollar per vat. De lichte stijging kon echter het weekverlies niet goedmaken, de WTI olieprijs begon de week namelijk aan 60 dollar per vat.

De signalen op de markten zijn gemengd want er is enerzijds een vertraging van de wereldeconomie en anderzijds een uitstekend Amerikaans jobrapport. Voeg daar de verhoogde spanningen met Iran en de verlenging van de productiebeperking aan toe, en je hebt een recept voor hogere prijzen.

We’ve got mixed data weak manufacturing data from around the globe, but then we have a strong job numbers in the U.S.

Het nieuwe Amerikaans jobrapport doet investeerders weer hopen dat de vertraging van de wereldeconomie beter meevalt dan men had verwacht. Dat zou betekenen dat ook de vraag naar olie minder had zou terugvallen dan men vreest. Een dubbel effect gezien de OPEC-landen hun productievermindering nog zullen aanhouden tot volgend jaar.

Bronnen: CNBC

Foto: Paul Lowrey – Flickr – CC BY 2.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.