VIP ACTIE

Word een VIP!
Nederland - 3 augustus 2020 - Commodities

Olieprijs onder druk door verhoogde productie

door SVEN VAN GASSE

De olieprijzen staan onder druk door de vrees voor aanhoudende economische gevolgen door het stijgende aantal Covid-19 besmettingen. Hiernaast maakt men zich ook zorgen over een overaanbod aangezien de OPEC en haar bondgenoten de olieproductie in augustus opnieuw een beetje opdrijven.

Het aantal Covid-19 besmettingen in de Verenigde Staten blijft stijgen en bedraagt wereldwijd bijna 18 miljoen. Meer landen leggen opnieuw beperkingen op of breidden de huidige beperkingen uit om de pandemie weer onder controle te krijgen.

Hiernaast is de OPEC+ de historische productiebeperkingen van mei dit jaar, geleidelijk aan weer aan het terugschroeven. Hierdoor zijn beleggers ongerust over een mogelijk overaanbod.

De OPEC+ leden hebben sinds mei de productie met 9,7 miljoen vaten per dag verminderd. Vanaf augustus wordt de productiebeperking teruggeschroefd tot 7,7 miljoen vaten. Deze beperking zal de OPEC+ handhaven tot december dit jaar.

Harry Tchilinguirian, grondstoffenstrateeg bij BNP Paribas, stelt:

Er heerst ongerustheid omdat dat de stijging van de olieproductie mogelijk kan samenvallen met een onevenredig herstel van de vraag naar olie als gevolg van nieuwe Covid-19 uitbraken.

Licht positivisme

De olieprijzen vonden echter wel wat steun nadat een onderzoek aantoonde dat de productieactiviteit in de eurozone zich vorige maand, voor het eerst sinds begin 2019, weer uitbreidde.

Naast het goede nieuws uit Europa waren er ook positieve productiegegevens in Azië.

Een opiniepeiling van Reuters toonde aan dat de meeste analisten licht positief zijn over de vooruitzichten van de olieprijs. Men verwacht echter wel dat het herstel traag en moeizaam zal verlopen.

De geleidelijk versoepelingen van de strenge lockdowns wereldwijd zorgen er ook voor dat de vraag naar olie weer beetje bij beetje toeneemt. Een tweede Covid-19 golf zal het tempo van het herstel wel kunnen afremmen.

Bron: Reuters

Foto: iStock

VIP ACTIE

Word een VIP!
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.