Nederland - 22 oktober 2020 - Beursbrink

Oliemarkt houdt stand dankzij Chinese import

door STIJN

’s Werelds grootste olie importeur, China, gaat een belangrijke rol blijven spelen op de oliemarkt. Vooral nu de USA en Europa in een nieuwe lockdown zitten. De Chinese economie is tot nu toe de enige ter wereld die opnieuw sterk aan het groeien is. Dit herstel heeft de oliemarkt broodnodig want zonder China zouden de olieprijzen een flink pak lager liggen. 

Het blijft rommelen op de oliemarkt. Alsof één lockdown dit jaar nog niet genoeg was, is er nog een tweede ‘semi-lockdown’ bijgekomen in Europa. Ook in de Verenigde Staten blijft het aantal besmettingen fors toenemen. Eén ding is duidelijk, de olieprijzen hoeven niet te rekenen op deze economieën. China is namelijk de protagonist en houdt de oliemarkt in stand op dit moment.

De Chinese economie is goed hersteld, tijdens het derde kwartaal groeide economie zelfs met 4,9 procent. Marktkenners houden het importbeleid in de gaten want op basis hiervan kan men twee dingen afleiden. Enerzijds kunnen ze voorspellen welke richting de olieprijzen zullen uitgaan en anderzijds of het economische herstel in China zal voortzetten of zal stilvallen.

Import

Tijdens het tweede en derde kwartaal was de Chinese vraag naar olie flink toegenomen, in tegenstelling tot andere grote economieën. Volgens schattingen van Reuters-columnist Clyde Russell heeft China in september zijn voorraad ruwe olie verhoogd. China heeft vorige maand vermoedelijk ongeveer 1,75 miljoen bpd in opslag genomen tegen 1,1 miljoen bpd in augustus.

Het opslagtempo is veel hoger dan in 2019 en dat heeft te maken met de lage olieprijzen, de uitbreiding van de opslaglocaties en het beleid om de energiezekerheid te waarborgen.

De invoer van ruwe olie in China zou in het vierde kwartaal kunnen dalen in vergelijking met de importniveaus van het derde kwartaal. Een grote daling van de Chinese invoer is het laatste waar de oliemarkt en de ‘bulls’ op wachten. Alle hoop is voorlopig gevestigd op een sterkt vierde kwartaal van de Chinese economie. Analisten verwachten dat dit er effectief zal komen.

Bronnen: Oilprice.com

Foto: Tom Fisk – Pexels

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.