VIP ACTIE

Word een VIP!
Nederland - 16 september 2019 - Beursbrink

Olie knalt omhoog na drone-aanval

door STIJN

Saoedi-Arabië werd het afgelopen weekend getroffen door een drone-aanval, het doelwit was een olieproductiesite dat in handen is van de Saoedische staat. Het gevolg op de markten is duidelijk, de prijzen maken een grote sprong. Het land heeft gemeld dat hun productiefaciliteiten nog maar op halve kracht zullen draaien de komende periode.

Het is een bewogen weekend geweest voor de oliemarkt, een anonieme drone heeft een oliesite aangevallen in Saoedi-Arabië met als gevolg dat de olieproductie in het land fors terugvalt. Men schat dat Saoedi-Arabië 5,7 miljoen vaten per dag minder gaat kunnen produceren door de aanvallen. Om u een idee te geven, dat is 5 procent van de huidige globale olieproductie.

This attack has material implications for the oil market, as a loss of 5 million barrels per day of supplies from Saudi Arabia cannot be met for long by existing inventories and the limited spare capacity of the other OPEC+ group members.

Dit voorval zorgt meteen voor opschudding tussen vraag en aanbod op de oliemarkt vermits de productie nu terugvalt en de olievoorraden moeten worden aangewend. Het gevolg voor de olieprijzen was maandagochtend meteen duidelijk, namelijk immens grote sprongen.

De Brent crude olie maakte een sprong van 19 procent en tikte de 71,95 dollar aan. Ook de West Texas Intermediate ging met 15 procent omhoog richting 63,34 dollar. Later op de handelsdag vlakten de koersen terug wat af nadat de rust onder beleggers was wedergekeerd.

De drone-aanval gooit ook olie op het vuur inzake de spanningen tussen de Verenigde Staten van Amerika en Iran. Amerikaans president Donald Trump heeft getweet dat ze klaar zijn om in te grijpen van zodra Saoedi-Arabië kan bevestigen wie achter de aanvallen zit, men verdenkt op dit moment dat Iran de dader is maar daarvoor zijn nog niet voldoende bewijsstukken gevonden.

Bronnen: CNBC

Foto: Wikimedia

VIP ACTIE

Word een VIP!
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.