Nederland - 13 oktober 2019 - Beursblik

Olie in opwaartse trend

door STIJN

Olieprijzen hebben er een goede week opzitten dankzij verschillende factoren. Enerzijds zijn er de hoopgevende handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten van Amerika en China, anderzijds heeft de aanval op de Iraanse olietanker ook een positieve invloed op de oliemarkt. Kortom, het lijkt dat olie opnieuw in een opwaarts trendkanaaltje zit.

Olieprijzen gingen vrijdag 11 oktober flink omhoog door de aanval op de Iraanse olietanker en door de positieve afloop van de handelsgesprekken tussen de Amerikanen en Chinezen. De West Texas Intermediate ging de afgelopen week met 4 procent omhoog en de Brent crude met 3,7 procent.

Deze twee factoren, namelijk de aanval op de olietanker en de handelsgesprekken, hebben klaarblijkelijk een positieve invloed op de olieprijzen. De aanval op de olietanker op zich is geen gebeurtenis dat olie waardevoller maakt, eerder de spanningen die hiermee gecreëerd worden en de bevestiging dat de problemen in het Midden-Oosten alleen maar aan het toenemen zijn.

Daarenboven is er nog een bijkomende factor die gunstig is voor olie. De OPEC-landen denken er aan om de olieproductie nog meer terug te schroeven om het evenwicht op de oliemarkt te herstellen. Maar de grootste invloed komt wellicht van de relatie tussen de USA en China.

Handelsgesprekken

Maandenlang bezorgt de handelsoorlog beleggers en investeerders al kopzorgen. De vertraging van de wereldeconomie heeft een enorm grote invloed op de financiële markten en de olieprijzen. Minder economische activiteit betekent indirect ook minder vraag naar olie.

De Verenigde Staten van Amerika en China hebben een vrijdag ‘phase one deal’ bereikt met oog op een ‘phase two deal’. Ze zijn overeengekomen over kleine zaken maar het is alvast een positief signaal dat beleggers opnieuw vertrouwen geeft. Volgende maand zouden beide partijen elkaar opnieuw spreken over de tweede deal, olie kan de komende weken dus gerust herstellen.

Bronnen: Xinhua

Foto: Divulgação Petrobras / ABr – Agência Brasil – CC BY 3.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.