Nederland - 26 mei 2020 - Beursbrink

Olie gaat hoger door hoop omtrent ‘supply cuts’

door STIJN

Dinsdag is een goede beursdag voor olie. De prijzen stijgen omdat beleggers en investeerders geloven dat de producenten zich zullen houden aan hun beloftes om de olieproductie te verminderen. Daarenboven maakt het coronavirus minder slachtoffers en zijn landen bereid om hun economie opnieuw op te starten. Vraag en aanbod komen weer dichter bij elkaar.

Het gaat hard op de oliemarkt, de Brent crude maakt een stijging van 1,55 procent en de WTI stijgt met 2,5 procent. Beleggers en investeerders zijn klaarblijkelijk positief ingesteld en geloven opnieuw dat vraag en aanbod dichter bij elkaar zullen komen. Dat komt omdat ze geloven in de beloftes van de olieproducenten, die gaan namelijk minder olie produceren.

Rusland liet weten dat hun olie output bijna is gedaald naar 8,5 miljoen vaten per dag, dat is hun streefdoel voor de maand mei en juni. De OPEC+ gaat opnieuw samenkomen in juni om de huidige toestand te bespreken en na te gaan of iedereen zich aan de afspraken houdt. Dit is noodzakelijk want de olieprijzen noteren nog altijd 45 procent lager dan begin dit jaar.

Vraag en aanbod

’s Werelds grootste olieproducenten gingen in april akkoord om de productie in te perken, dus ook Saoedi-Arabië is akkoord gegaan. De stijging van de vraag naar olie door het positieve nieuws omtrent COVID-19 zal ook helpen om de surplus op de markt te doen verminderen tegen juni of juli.

Russia is clearly committed to continued cuts also in H2-20 so the upcoming OPEC+ meeting on the 9th of June is unlikely to be a bearish surprise like the one that fell apart on the 6th of March.

Bjarne Schieldrop, hoofdstrateeg bij SEB, verwacht geen verrassingen tijdens de nieuwe bijeenkomst in juni. Het feit dat zelfs Rusland achter de beslissing staat om de productie in te perken, is al een groot voordeel. Hij vermoedt dan ook dat de olieprijzen de komende weken zullen blijven gaan stijgen, zolang er geen nieuwe piek van nieuwe besmettingen komt.

Bronnen: CNBC

Foto: Pxfuel

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Reageer op dit artikel