Nederland - 24 februari 2022 - Commodities

Olie boven de $100

door SVEN VAN GASSE

De wereldwijde olieprijzen hebben de kaap van $100 per vat overschreden nadat Rusland een militaire invasie in Oekraïne heeft gelanceerd. Hierdoor komt de wereldeconomie, die reeds gebukt gaat onder een hoog oplopende inflatie, nog meer onder druk te staan.

Brent crude, de wereldwijde benchmark, steeg met 8,5% tot $105 per vat. Het is van 2014 geleden dat Brent boven de $100 noteert. Amerikaanse olie steeg met 8% waardoor ook deze boven de $100 per vat noteerde.

Rusland is ’s werelds op één na grootste olieproducent en een belangrijke exporteur van aardgas. Verstoringen van het aanbod kunnen de detailhandelsprijzen opdrijven, waardoor het voor mensen overal ter wereld duurder wordt om hun auto vol te tanken of hun huis te verwarmen.

Krap aanbod

Het wereldwijde olieaanbod was voor het conflict reeds zeer krap.

De olieprijzen zijn al bijna een jaar lang gestaag gestegen, dankzij de heropleving van de vraag na de versoepelingen van de covid-maatregelen. De OPEC+ heeft haar productie geleidelijk verhoogd maar heeft moeite om hun eigen productiedoelstellingen te halen.

De Oekraïne-crisis voegt een nieuwe dimensie toe aan de beladen politiek van de OPEC+ coalitie. De Russische economie is sterk afhankelijk van inkomsten uit olie en gas. Moskou wil daarom graag de prijzen zo hoog mogelijk houden. Saoedi-Arabië, een belangrijke bondgenoot van de Verenigde Staten, zal nu onder zware druk komen te staan van de ontwikkelde economieën om de productie te verhogen.

Een krappe markt en een gewapend conflict in Europa is een zeer gevoelige situatie. De olieprijzen zouden volgens analisten van Capital Economics in een worstcasescenario kunnen oplopen tot $140 als de energiestromen worden verstoord.

Bron: CNN
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.