Nederland - 27 september 2021 - Olie

Olie blijft maar stijgen

door SVEN VAN GASSE

De olieprijzen blijven, na een turbulent 2020, maar stijgen. Het V-vormige herstel in de sector verrast zelfs de grootste stieren op Wall Street.

Brent crude, de belangrijkste oliebenchmark, steeg maandag met nog eens 1,5% tot $79,25 per vat. Hiermee ligt Brent op koers voor zijn hoogste slot sinds oktober 2018. Amerikaanse ruwe olie steeg maandag met 2% tot $75,45.

Op zondag heeft Goldman Sachs zijn toch al optimistische prognose opwaarts bijgesteld. De zakenbank verwacht dat Brent crude tegen het einde van dit jaar aan $90 per vat zal noteren. Dit is aanzienlijk meer dan de eerdere verwachting van $80. Voor Amerikaanse olie heeft Goldman een prijsdoel van $87.

Het herstel van de wereldwijde vraag ging nog sneller dan de prognose van Goldman Sachs, die reeds boven de consensus ligt. Hiernaast verklaart de bank dat het wereldwijde aanbod achterblijft bij hun prognoses die onder de consensus liggen. Met andere woorden: de olieprijzen kunnen nog hoger worden.

Verhoging productie

De recente stijgingen komen bovenop het uitzonderlijke herstel sinds het begin van de Covid-19 pandemie. Amerikaanse olie zakte toen voor het eerst in de geschiedenis onder nul. In april 2020 bereikte de olieprijs een dieptepunt van zo’n $40 onder nul, wat ruwweg neerkomt op $115 onder het huidige niveau.

De pandemie dwong de Amerikaanse oliemaatschappijen en de OPEC de productie drastisch te verlagen. Hoewel de productie geleidelijk aan wordt verhoogd, blijft deze nog steeds ruim onder het niveau van voor de pandemie.

Volgens Goldman Sachs zal het huidige tekort tussen vraag en aanbod niet zal worden omgebogen. De omvang van het tekort is zo groot en de bereidheid van de OPEC+ om de productie te verhogen is niet overweldigend.

Het Witte Huis heeft de OPEC+ door de fors stijgende olieprijzen daarom opgeroepen om de productie sneller op te voeren. Tot dusver heeft de oliealliantie, die geleid wordt door Saudi-Arabië en Rusland, deze oproep nog niet beantwoord.

Bron: CNN

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.