Europa - 31 oktober 2019 - Beursbrink

Nipt hogere opening AEX voorzien na cijferregen en Fed-rentebesluit

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting nipt in het groen openen. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een winst van 0,1 procent. Onder meer Royal Dutch Shell, ING Groep en Air France-KLM gaven vanochtend kwartaalrapportages vrij.

Woensdag sloot de hoofdgraadmeter van Beursplein 5 nog vrijwel onveranderd op 581,61 punten, in afwachting van een rentebesluit van de Federal Reserve en bedrijfsresultaten van onder meer Apple en Facebook.

“De bewegingen op de beurzen waren beperkt in aanloop naar het rentebesluit van de Fed”, oordeelde marktanalist David Madden van CMC Markets. Na het rentebesluit en een toespraak van Fed-voorzitter Jerome Powell liepen de [Amerikaanse] beurzen licht op.

De federal funds rate werd conform verwachting met 25 basispunten verlaagd naar een bandbreedte van 1,50 tot 1,75 procent.

Volgens marktanalist Philip Marey van Rabobank bracht het rentebesluit en de daaropvolgende toespraak van Powell weinig verrassingen. “Powell bevestigde tevreden te zijn met het huidige monetaire beleid en verwacht dat dit beleid voor nu voldoende is”, aldus de analist. “Powell gaf daarmee indirect aan even klaar te zijn met aanpassingen aan het beleid en dat de afgelopen drie renteverlagingen nu de vruchten moeten afwerpen.”

Marey vond dat Powell in zijn toespraak “redelijk de toon te pakken had”. “Hij was niet te dovish en niet te hawkish. Al met al was alles conform verwachting.”

De toonaangevende S&P 500 index sloot woensdag op Wall Street uiteindelijk 0,3 procent hoger, een recordstand.

Na de slotzoemer in New York ging alle aandacht uit naar de cijfers van twee van ’s werelds meest invloedrijke ondernemingen, Apple en Facebook.

Apple wist te imponeren. Ondanks onder druk staande iPhone-verkopen, een daling in het afgelopen kwartaal van 9,2 procent op jaarbasis, kon het concern toch een omzetstijging rapporteren, van 62,9 miljard tot 64,0 miljard dollar. Groei bij de dienstendivisie, zoals iCloudopslag en de verkoop van App’s, horloges en iPads, lagen hier volgens topman Tim Cook aan ten grondslag. De winst kwam het afgelopen kwartaal uit op 13,7 miljard dollar. Het aandeel steeg in de elektronische handel twee procent.

Facebook boekte daarnaast in het afgelopen kwartaal een nettowinst van 6,1 miljard dollar, in vergelijking met een nettowinst van 5,8 miljard dollar in dezelfde periode een jaar eerder. Ondanks oplopende kosten van maar liefst 32 procent tot 10,5 miljard dollar. De omzet steeg van 13,7 miljard dollar in het derde kwartaal van 2018 naar 17,7 miljard dollar het afgelopen kwartaal. Het aantal dagelijks actieve gebruikers steeg op jaarbasis met 9 procent en het aantal maandelijks actieve gebruikers met 8 procent. Het aandeel noteerde in de elektronische handel nabeurs maar liefst 4,5 procent hoger.

De olieprijs daalde woensdag, na een flinke stijging van de olievoorraden. Op een settlement van 55,06 dollar, werd een vat West Texas Intermediate 0,9 procent, of 0,48 dollar, goedkoper.

In Azië, waar de Bank of Japan zijn monetair beleid ongemoeid liet, noteren de hoofdindices vanochtend verdeeld. Het muntpaar euro/dollar ligt er daarnaast stabiel bij, op 1,1160.

Naast de aanhoudende stroom aan bedrijfscijfers hebben beleggers vandaag ook oog voor de voorlopige economische groei in het derde kwartaal in de eurozone, de Italiaanse inflatie en de Chicago inkoopmanagersindex.

Bedrijfsnieuws

De nettowinst van ING steeg in het derde kwartaal van 2019  naar 1,34 miljard euro, van 776 miljoen euro een jaar eerder, toen ING een verliespost van 775 miljoen euro boekte voor de schikking met het Openbaar Ministerie in de witwascontrole-zaak. Dat bracht de winst weer bijna terug op het niveau van 1,38 miljard euro in het derde kwartaal van 2017. Het winstcijfer was iets hoger dan de 1,32 miljard euro die analisten gemiddeld hadden voorspeld.

Royal Dutch Shell heeft in het derde kwartaal van 2019 minder winst geboekt, maar deed het desalniettemin flink beter dan analisten hadden voorzien.  De zogenoemde CCS-winst, dat wil zeggen de winst op basis van geschatte actuele kosten en exclusief bijzonder posten toewijsbaar aan aandeelhouders, bedroeg 4.767 miljoen dollar. In het derde kwartaal van 2018 was dit nog 5.624 miljoen dollar.

De omzet van Air France-KLM steeg in het afgelopen kwartaal met 2,0 procent naar 7.696 miljoen euro. Analisten hadden gerekend op een stijging naar 7.685 miljoen euro. Het operationeel resultaat kwam uit op 900 miljoen euro, een daling van 165 miljoen euro. Daarmee is het resultaat minder dan de verwachting van analisten. Zij hadden gerekend op 957 miljoen.

ASMI boekte in het derde kwartaal een omzet van 271 miljoen euro en haalde voor 292 miljoen euro aan orders binnen. ASMI zei bij de halfjaarcijfers voor het derde kwartaal nog te rekenen op zowel een omzet als een orderinstroom van 250 miljoen tot 270 miljoen euro. Het operationeel resultaat bedroeg 50,6 miljoen euro en de nettowinst was 53,5 miljoen euro. Analist Michael Roeg van Degroof Petercam sprak van een geweldige outlook.

AMG zag de omzet in het derde kwartaal met 18 procent op jaarbasis dalen tot 269,9 miljoen dollar. Het operationeel resultaat daalde van een winst van 44,2 miljoen dollar naar een verlies van 10,6 miljoen dollar en de EBITDA daalde met 59 procent naar 24,4 miljoen dollar.

ForFarmers realiseerde het afgelopen kwartaal in Polen een “substantiële groei”, waardoor  de effecten van de uitdagende marktomstandigheden in de andere landen werd gecompenseerd. Met name het effect van de ongunstige inkooppositie in de eerste helft van 2019 zal er echter toe leiden dat het bedrijf in 2019 minder winst zal maken dan in 2018. Het afgelopen kwartaal steeg de onderliggende EBITDA wel, met 6,9 procent op jaarbasis.

De nettowinst van Intertrust steeg in het derde kwartaal met 3,4 procent van 19,2 miljoen naar 19,8 miljoen euro. Het aangepaste winstcijfer, dat het bedrijf bij voorkeur hanteert, daalde 1,2 procent tot 34,3 miljoen euro.

De omzet van Ordina in het afgelopen kwartaal kwam uit op 91,3 miljoen euro, 5,6 procent meer dan over het derde kwartaal van 2018, bij een operationeel resultaat (EBITDA) van 7,0 miljoen euro tegen 2,7 miljoen een jaar eerder.

In het afgelopen kwartaal stegen de client assets van Van Lanschot Kempen van 97,3 miljard naar 101,1 miljard euro, dankzij een 0,8 miljard euro netto-instroom van het vermogen onder beheer, ook wel AuM, en positieve koerseffecten.

Fagron trof een schikking met de voormalige eigenaar van AnazaoHealth. De voormalige eigenaar eiste eerder een schadevergoeding van 20 miljoen dollar in verband met de overname van AnazaoHealth, die in mei 2015 werd afgerond.

ASR Nederland benoemde Gisella van Vollenhoven en Gerard van Olphen tot leden van de raad van commissarissen.

KPN haalde 500 miljoen euro op met de uitgifte van een achtergestelde obligatielening. Het betreft een zogeheten perpetual met een couponrente van 2,00 procent.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index sloot woensdag 0,3 procent hoger op 3.046,77 punten, terwijl de Dow Jones-index 0,4 procent won op 27.186,69 punten. Techbeurs Nasdaq won 0,3 procent op 8.303,98 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.