Nederland - 6 januari 2022 - Aandelen

Financiële markten verliezen grip door ‘hawkish’ Federal Reserve

door STIJN

Afgelopen woensdag begon de beursdag vrij neutraal, de S&P 500 opende heel vlak en bleef horizontaal bewegen tot 14u in de namiddag. Vanaf toen ging het zuidwaarts omdat de Federal Reserve een ‘hawkish’ toon aansloeg tijdens hun decembervergadering. Beleggers vrezen voor snellere renteverhogingen en dat is nefast voor de aandelenmarkten.

Het was niet bepaald een goede beursdag op de Amerikaanse aandelenmarkten woensdag. Zo goed als alle beursindexen eindigden de dag donkerrood, met een S&P 500 aan -1,94 procent, de Nasdaq aan -3,34 procent en de Dow Jones aan -1,07 procent. Het ‘bloed’ vloeide door de straten.

Dat heeft te maken met de volgende stappen van de Federal Reserve. Uit de notulen van hun decembervergadering is gebleken dat ze hun balans gaan verkleinen in een stap om het soepele monetaire beleid verder terug te draaien. Beleggers en investeerders vrezen dat de Federal Reserve nu ook van plan is om sneller te starten met het verhogen van de rentevoeten.

Rate hikes

Nadat het opkopen van obligaties en dergelijk is gestopt, zou de volgende stap het verhogen van de rentes zijn. De tienjaarsrente ging naar 1,7 procent na bekendmaking van de notulen wat ook niet bepaald gunstig is voor aandelen. Ook in Azië en Europa volgt er een verkoopgolf op de beurzen.

De timing van deze notulen is ook niet bepaald goed, omikron is de wereld aan het veroveren en overal neemt het aantal besmettingen fors toe. Kortom, beleggers en investeerders hebben weer heel wat onzekerheden te verwerken en dat is duidelijk merkbaar op de koerstabellen.

Bronnen: Sam Meredith – CNBC

Foto: PxHere

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.