Nederland - 31 januari 2021 - Beursbrink

Nieuwe vaccins geven olieprijzen een ‘boost’

door STIJN

Johnson & Johnson en Novavax brachten de afgelopen week bericht uit dat hun vaccins doeltreffend zijn tegen COVID-19. Het ‘one shot’ vaccin van J&J is gemiddeld 66 procent effectief en het vaccin van Novavax is voor 89 procent effectief, echter in twee dosissen. Door de komst van twee nieuwe vaccins, laait de hoop op een sterk herstel van de wereldeconomie weer op. Olieprijzen krijgen hierdoor een duwtje in de rug.

Heugelijk nieuws omtrent de strijd tegen COVID-19. Naast de vaccins van Pfizer, Moderna en Astrazeneca zijn er twee nieuwe vaccins die goede resultaten behalen. Het ‘one shot’ vaccin van Johnson & Johnson is gemiddeld voor 66 procent doeltreffend. Het vaccin van Novavax, dat in twee dosissen zal worden toegediend, is voor 89 procent effectief.

Deze vaccins moeten wel nog worden goedgekeurd in de USA en Europa maar het feit dat het aantal bruikbare vaccins toeneemt, is goed voor het herstel van de wereldeconomie. Hoe meer vaccins, hoe sneller we kunnen terugkeren naar een normaal leven. Dat betekent ook dat de vraag naar olie sneller zal herstellen. Die vernieuwde hoop doet de olieprijzen opveren.

Herstel in tweede jaarhelft

Het herstel van de wereldeconomie moet echter nog even op zich laten wachten vermits de Britse en Zuid-Afrikaanse variant veel besmettingen veroorzaken wereldwijd. Het voordeel echter is dat de huidige vaccins ook doeltreffend zijn tegen deze besmettelijkere varianten.

Marktkenners en analisten verwachten dat de markten de komende maanden zullen blijven verder kwakkelen. Het meeste rendement zal volgens hen gehaald worden tijdens het derde en vierde kwartaal. Dit zullen naar verwachting de kwartalen zijn waarin de meerderheid van de bevolking gevaccineerd is en de kwartalen waarin de kans op een normaal leven heel groot is. De zakenbank Goldman Sachs verwacht dat de prijs voor een vat WTI crude dit jaar zal stijgen naar 65 dollar.

Bronnen: Oilprice

Foto: PxHere

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.