Europa - 20 maart 2020 - Beursbrink

Nederlandse economie in recessie

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Nederlandse economie zal dit jaar vermoedelijk met 0,2 procent krimpen, ervan uitgaande dat de virusuitbraak in het tweede kwartaal wordt bezworen. Dit stellen economen van Rabobank vrijdag in een rapport.

Volgens Rabobank trekt de coronacrisis “diepe sporen” in de Nederlandse economie. “Door de maatregelen die wereldwijd zijn getroffen om deze gezondheidscrisis het hoofd te bieden, vallen de huishoudbestedingen en de productie van bedrijven in Nederland tijdelijk fors terug. Dat raakt niet alleen de winstgevendheid van ondernemers, maar zet ook de werkgelegenheid en daarmee de inkomens van Nederlanders onder druk”, aldus de economen.

Volgens Rabobank raakt de crisis bijna alle sectoren, maar vallen de grootste klappen in de bouw, de landbouw, de horeca en vervoersector.

Econoom Carlijn Prins wijst erop dat maatregelen door de overheid en centrale banken veel leed kunnen verzachten, maar niet geheel kunnen wegnemen.

Rabobank verwacht dat de virusuitbraak in het tweede kwartaal onder controle is en dat de steunmaatregelen de financiële schade zodanig beperken dat halverwege 2020 weer economisch herstel kan optreden.

Volgens Rabobank heeft de crisis ook impact op de woningmarkt en zullen er mogelijk minder verkopen zijn en een lagere prijsgroei in de eerste helft van 2020.

“Later in het jaar verwachten wij dat het grote tekort aan huizen en de lage hypotheekrentes weer de overhand zullen krijgen op de woningmarkt”, aldus econoom Carola de Groot.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.