Zes grote Chinese banken hebben aangekondigd de spaarrentes te gaan verlagen. Dit zou wel eens een teken kunnen zijn dat de People’s Bank of China weldra zal aankondigen hun monetair beleid te gaan versoepelen in een poging de economie te stimuleren door bedrjiven en gezinnen aan te moedigen hun geld meer te laten rollen.
De grootste banken van China hebben de rentetarieven voor spaarders verlaagd in een poging de economische groei te stimuleren want de consumptie herstelt er langzaam. De zes commerciële staatsbanken hebben de rente op deposito’s in yuan verlaagd van 0,25 procent naar 0,2 procent.
Ze hebben ook de tarieven verlaagd voor andere depositoproducten, waaronder een verlaging van de rentevoet voor termijndeposito’s op vijf jaar van 2,65 naar 2,5 procent. Deze renteverlagingen zullen naar verwachting de winstgevendheid van banken verbeteren en aangeven dat de People’s Bank of China (PBOC) binnenkort andere rentetarieven kan verlagen.
Analisten van Nomura zijn van mening dat de verlagingen van de depositorente duiden op het voornemen van de PBOC om de rentetarieven te verlagen. Ze verwachten een verlaging van de rentes op 15 juni. De PBOC heeft deze tarieven de afgelopen negen maanden niet gewijzigd.
“We believe the cut in banks’ deposit rates sends a strong signal that the PBOC is paving the way for a cut in benchmark lending rates (MLF) to guide down LPR.”
Het verlagen van de rentetarieven moedigt bedrijven aan om geld te lenen en te investeren en geeft consumenten in theorie meer redenen om geld uit te geven in plaats van te sparen. Het is echter onzeker of een lagere depositorente direct zal leiden tot meer uitgaven en investeringen.
Uit een onderzoek van de PBOC bleek dat in het eerste kwartaal 58 procent van de spaarders liever spaarde dan uitgaf of belegde. Zhiwei Zhang, president en hoofdeconoom bij Pinpoint Asset Management, is van mening dat hoewel de renteverlagingen positief zijn, het onwaarschijnlijk is dat ze de gezinsuitgaven aanzienlijk zullen stimuleren.
Hij benadrukt het belang van het terugdringen van het werkloosheidspercentage, aangezien huishoudens met meer werkzekerheid eerder geneigd zijn geld uit te geven. Dit heeft volgens hem meer impact dan de renteverlagingen. China zal naar verwachting op 15 juni gegevens over detailhandelsverkopen en werkloosheid voor de maand mei vrijgeven, wat meer inzicht zal geven in de impact van deze maatregelen op de consumptie.
Bronnen: Evelyn Cheng – CNBC
Foto: Bert van Dijk – Flickr – CC BY-NC-SA 4.0
Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.