België - 26 oktober 2016 - Aandelen
door FRANCIS MUYSHONDT

Melexis groeit als kool

Op Euronext Brussel is er een technologiebedrijf dat al jaren een flinke groei kan voorleggen: Melexis. De laatste vijf jaar is de omzet van de halfgeleiderproducent voor de autosector net niet verdubbeld maar de winst per aandeel wel. In het derde kwartaal ging de groei gewoon verder maar beleggers namen wat winst van tafel nu er geen positieve verrassing inzat. 

Melexis krijgt vandaag een opdoffer van 4 à 5% te verwerken tot onder de €60. Nochtans voldeden de cijfers voor het derde kwartaal aan de verwachtingen. De omzet steeg tegenover hetzelfde trimester een jaar eerder met 13% tot €114,5 miljoen terwijl de bedrijfswinst op €29,7 miljoen uitkwam (+9,9%), goed voor een EBIT-marge van 26%.

Melexis herhaalt bovendien zijn jaarprognoses: het verwacht een omzetgroei van 13 à 14%, een brutomarge van 45% (46,4% in het derde kwartaal) en een EBIT-marge van 25%. Cijfers waar de meeste bedrijven enkel van kunnen van dromen.

En toch zakt de koers. Waarschijnlijk is de markt ontgoocheld dat Melexis zijn jaarprognoses niet optrekt. Maar Melexis is al jaren vrij conservatief wat zijn vooruitzichten betreft en de kans is groot dat de cijfers uiteindelijk boven die verwachtingen zullen uitkomen. Het zou ook kunnen dat beleggers wat winst van tafel nemen want de voorbije 12 maanden won het aandeel al ruim 40%. Het aandeel ging de voorbije weken zelfs even boven de €65 postvatten.

melexis-k

Surft mee op enorme golf

We verwachten dat de groeimotor van Melexis op volle toeren zal blijven draaien. De groep profiteert immers met volle teugen van het feit dat het aantal halfgeleiders per auto gestaag toeneemt. Aan de hand van chips slagen autoproducenten er immers in om de veiligheid van wagens op te drijven, de gebruiksvriendelijkheid te verhogen (het aantal technische snufjes neemt hand over hand toe) en de milieunormen te respecteren.

Op de website van Melexis vindt u een overzicht van de producten van Melexis die in een wagen worden ingebouwd. U zal versteld staan van het aantal en vooral van hun toepassingsgebieden. Halfgeleiders voor de autosector zijn goed voor ongeveer 90% van de omzet van Melexis (89% in Q3 ’16). De overige 10% wordt in andere sectoren geboekt. Het mooie aan dit verhaal is dat ook al zou de automarkt in haar totaliteit vertragen, Melexis dankzij de onderliggende sterke groei toch verder kan uitbreiden.

De concurrentie op deze markt is natuurlijk niet min maar Melexis staat dankzij zijn hoogstaande R&D al jaren vooraan in de rij wat innovatie betreft (13,9% van de verkopen in Q3 ’16). De hoge toegangsdrempel (de veiligheidsnormen zijn zo strikt) zorgt er tevens voor dat nieuwelingen, en dan denken we vooral aan China, niet zomaar op de markt kunnen komen. Melexis breidt dankzij zijn technologische voorsprong en zijn hoge kwaliteit gestaag zijn marktaandeel uit. De groep is ook meester op sommige nichemarkten.

Prijzig

Het aandeel is niet zo goedkoop meer als voorheen, toen de markt niet in een blijvend sterke groei leek te geloven.  Melexis noteert vandaag tegen een niet onaardige EV/REBITDA van 17 en een verwachte koers/winst van 25. De groep biedt echter een dividendrendement van 3,5% (coupon werd trouwens op 25 oktober geknipt en verklaart koersterugval op die dag). We kijken voorlopig de kat uit de boom maar het aandeel staat zeker op onze radar.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws België

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit België

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.