Nederland - 27 juli 2021 - Aandelen

Meituan, Tencent en Alibaba verliezen miljarden dollars aan marktwaarde

door SVEN VAN GASSE

Chinese technologieaandelen blijven klappen krijgen door opnieuw een enorme sell-off. Hierdoor zijn er reeds honderden miljarden dollars aan marktwaarde weggevaagd. De reden van deze sell-off is het steeds harder wordende optreden van Peking tegen Chinese privéondernemingen.

Meituan, het grootste voedselbezorgbedrijf van het land, sloot dinsdag 17,7% lager in Hong Kong. Met het andere verlies van 14% op maandag, zijn dit de slechtste twee dagen voor het bedrijf ooit. Tot nu toe zijn de aandelen van Meituan dit jaar met bijna 35% gedaald.

De aandelen van andere Chinese techreuzen daalden mee. Alibaba en Tencent, de twee meest waardevolle bedrijven van China, daalden respectievelijk met 6,4% en 9%.  In totaal hebben de drie techreuzen in de afgelopen 48 uur samen meer dan $237 miljard aan marktwaarde verloren.

Beleggers zijn bezorgd dat Peking nog niet klaar is met het verstrengen van de regels voor de technologiesector.

Onderwijs

In de afgelopen maanden kreeg de Chinese tech-industrie een koude douche van de overheid en regelgevers. Sinds februari hebben Chinese aandelen die in de Verenigde Staten een beursnotering hebben, volgens analisten van Goldman Sachs maar liefst $1 biljoen aan waarde verloren.

De Chinese regelgevers hebben echter niet enkel de technologiesector in het vizier. Sinds kort is hun aandacht gericht op de particuliere onderwijssector.

Nieuwe regels die in het weekend gepubliceerd werden, hebben het gemunt op de snelgroeiende bedrijven die bijlesdiensten aanbieden. Deze bedrijven worden verboden om winst te maken of kapitaal aan te trekken op de aandelenmarkten.

Deze aankondiging zorgde ervoor dat de aandelen van de betrokken bedrijven in vrije val gingen. New Oriental Education & Technology kelderde in Hong Kong met bijna 50% en sloot later in New York bijna 34% lager.

Bron: CNN

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.